Hári József: A Széchenyi tér szerelmese

Sorozatunkban bemutatjuk úgy a pécsi városházi képviselőket, ahogyan még nem ismerhették őket. Megtudhatjuk, mit szeretnek a városunkban, mivel foglalkoznak szabadidejükben, vagy éppen mire költené a pénzt, ha  nyerne a lottón. Hári Józsefet (Fidesz-KDNP) kérdeztük.

hirdetés

– Melyik a legkedvesebb emléke, amely Pécshez kötődik?
– Abból azért sok van, de maradjunk a legutóbbi élményemnél. Kaptam a sorstól egy nagy lehetőséget: többedmagammal szervezhettem meg Pécsett Horvátország uniós csatlakozásának ünnepségét. A munka dandárját összefogva sikerült elhozni a Srebrna krila (Ezüst szárnyak) zenekart, ami a volt Jugoszlávia Neoton Famíliájának felel meg. Rengetegen voltak a pécsi Széchenyi téren, sokan együtt énekelték a dalokat a zenekarral. Ez hosszú időre feltöltött.

– Melyik a kedvenc pécsi helye, helyszíne? Miért?

– Ebből is nagyon sok van. Imádom a Széchenyi teret, annak idején magam is az Asztalos kollégiumban, a mai Nagy Lajos gimnázium kollégiumában laktam, csodálatos volt nézni esténként a kivilágított dzsámit és az akkor még működő Nádor Szállót. A régi tér is tetszett a maga bokatörő köveivel, a mostani azonban azért, mert kinyitotta a teret. Imádom ezt a nyitottságot, s azt, hogy rengeteg ember megfordul itt tavasztól őszig.

– Mit szeret a legjobban a városban?
– A mediterrán hangulatot, a nyüzsgést és a kellemes az éghajlatot. A belvárosban bármerre megyek, mindig beleütközök a múltba, ami velünk együtt él.

– Ha élhetne más országban, városban, akkor hol élne és miért pont ott?
– Természetesen az Adria mellett. Erősorrendben: Trogir, Split, Dubrovnik a kedvenc városom a horvát tengerparton. A legjobban Trogir tetszik, ott élnék legszívesebben, vagy egy környékbeli településen. Ha úgy alakul az életünk, talán oda leköltözünk egyszer a családdal.

Hári József:

Családi állapot: nős, pedagógus végzettséggel rendelkező felesége Páva Zsolt polgármester titkárságán dolgozik.

Gyerekek: 15 éves lánya a pécsi horvát gimnázium másodikos tanulója, 4 éves fia pedig szintén horvát nemzetiségi óvodába jár.

Kedvenc film: a történelmi tárgyú dokumentumfilmek, játékfilmek, kosztümös darabok. Nyugaton a helyzet a változatlan, Pillangó, Rettenthetetlen, valamint a Holt költők társasága című film az elsők nála.

Kedvenc könyv: a történelemtanári végzettségű politikus Horthy életével foglalkozó könyveket olvas jelenleg, most ezek a kedvencei. De szereti Jókai Mór műveit és  Ivo  Andric: Híd a Drinán című alkotását is.

Szabadidő: főzéssel tölti szabadidejét, ez még focista korszakból maradt meg, hiszen egy időben péntekenként a csapatnak főztek. A hétvégi menüt otthon ő készíti el. A felsőszentmártoniak egyébként a járási bajnokságból jutottak el az NB III-ig a képviselő részvételével. Olvasni is nagyon szeret.

Hol nyaralna legszívesebben: Horvátországban, a tengerparton.

Ha nyerne a lottón, mire költené a pénzt: mindenképpen ajánlana fel karitatív célokra, de szeretne egy olyan kisebb apartmant is Horvátországban az Adria mellett, ahol a családját, a barátait is el tudná szállásolni.