Harminc helyi kistermelőt fog össze a Pécsi Kosár Közösség

Idén már harmadik alkalommal szervezi meg a Pécsi Közösségi Alapítvány az „Élő Adást”. Egy olyan újgenerációs adományozási forma válik lassan hagyománnyá általa Pécsett, amelyben az adományozó és a támogatott szervezet közvetlen kapcsolatba kerülhet egymással, és a támogatás egy oldott, szórakoztató, izgalmas és közben emelkedett hangulatban történik. A május 10-i esemény egyik adományokra pályázó szervezete a Pécsi Kosár Közösség, amely logisztikai fejlesztésekre gyűjt elsősorban.

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécsi Kosár Közösség fő célja egy egyszerű mondatban is összefoglalható: a helyi termelőket akarja összehozni a vásárlókkal.

– Szeretnénk, hogy minél több egészséges, beazonosítható helyről származó, és ellenőrizhető módon termesztett élelmiszer jusson el minél több emberhez – mondta el a PécsMa.hu-nak Jászai Andrea, a Pécsi Kosár Közösség egyik szervezője. – Jelenleg úgy működünk, hogy minden héten pénteken van egy átadó napunk. Előtte van lehetőség arra, hogy az emberek online formában leadják rendeléseiket.

Jelenleg mintegy 30 kistermelővel működnek együtt, és nagyjából 200 család vásárol rendszeresen rajtuk keresztül. Ez egyfelől remek adat, másfelől viszont a közösség kapacitásainak határát is feszegeti.

– Egy 50 fős önkéntes csapattal dolgozunk, így a mostani létszám, mind a termelők, mind a vásárlók tekintetében a maximumot közelíti – árulta el Jászai. – Az Élő Adás május 10-i alkalma ezért is jó lehetőség számunkra, hogy olyan célok megvalósítására gyűjtsünk adományokat, amelyek nagyban segítenék a munkánkat. Több lépcsőt kellett megjelölnünk az adomány-gyűjtő esemény előtt. Ha a minimum célt sikerül elérnünk, abból logisztikai fejlesztéseket tudnánk megvalósítani. Új hűtőt vehetnénk, ládákat, akár polcrendszereket, amelyek könnyítenék a pakolást, de irodaszereket is be tudnánk szerezni. Ha több adomány folyna be, akkor az időseknek, mozgásukban korlátozottaknak házhozszállítási lehetőséget tudnánk biztosítani. Az Élő Adáson az álom a harmadik lépcső lenne. Ha az ehhez szükséges adománymennyiség jönne össze, akkor az informatikai hátterünket fejleszthetnénk.

Létre tudnánk hozni egy igazi webshopot.

A célok tehát megvannak, de ami a legfontosabb, hogy a motiváció nem pénzfüggő. Akárhogyan is alakul az Élő Adásos „szereplés”, akkor is a szemléletformálásért fognak dolgozni a Pécsi Kosár Közösségben.

– A tudatos, etikus vásárlás kultúráját szeretnénk minél többekkel megismertetni – jelentette ki Jászai Andrea. – Pont ezért van az, hogy valamennyi kistermelőt, aki csatlakozik hozzánk, előzetesen megvizsgálunk alaposan. A hosszú távú cél az, hogy kizárólag vegyszeres kezelés nélküli élelmiszerek legyenek elérhetőek nálunk. Ennek jelenleg még ugyan nincs realitása, de azt minden egyes termékről pontosan tudjuk, hogy mikor, mivel és hányszor kezelték az adott zöldséget vagy épp gyümölcsöt. A már említett szemléletformálásnak fontos tere lehetne, ha workshopokat tudnánk szervezni, ez azonban már azért pénzkérdés is. Ha jól sikerült az Élő Adás, akkor talán erre is tudunk majd erőforrásokat fordítani.

Fotó: Pécsi Kosár Közösség