Három pécsi oázis, ahol csodák várnak

Nehezen lehet elképzelni, hogy egy 150 ezres nagyvárosban három olyan kis „oázis” is található, ahová elmenekülhetünk a mindennapok zaja elől. Három kis pécsi botanikus kertben viszont ingyen, vagy pár száz forint fejében már megcsodálhatjuk a természet csodáit.

A Pécsi Tudományegyetem Botanikus kertje páratlan csodákat rejt, de a tettyei Pintér-kert is nagy múltra tekint vissza, a pécsbányai magánarborétum pedig 1600 fajta növénynek ad otthont – igazi rejtett kis csodaszigetek ezek Pécsen.

Az egyetem botanikus kertje

A mai botanikus kertet valamikor a jezsuita rend által működtett Pius Gimnázium kertjéből alakították ki azt követően, hogy 1952-ben megalakult a pécsi Pedagógiai Főiskola Biológia Tanszéke. Az eltelt évtizedek alatt egyre több növény ültettek, és egyre egzotikusabbakat szereztek, aminek köszönhetően 1989-ben védett területté nyilvánították.

botanikus pte

Napjainkban az egyetem növényrendszertani és geobotanikai tanszéke gondozza a 6,87 hektáron elterülő parkot, ahol mintegy hétezerféle növény található meg, amelyek közül 4500 szabadföldi. A többit üvegházban találhatják meg a látogatók. Mintegy 350 faj pedig különlegesen értékes, védett. A létesítmény üvegházát 2011-ben felújították és a kerti tavat is rendbe tették.

Botanikus kert
A szerencsés BTK-s és TTK-s hallgatók minden nap megcsodálhatják a Botanikus Kert ritka fáit

Érdemes figyelni a programokat is, hiszen az egyetem botanikus kertjében bemutatókat és növényvásárokat is tartanak, a gyerekek számára játékos, ismeretterjesztő foglalkozásokat is szerveznek.

botanikus kert pte
Árnyas ösvények tarkítják az egyetem karának kertjét

A belépő felnőtteknek 700 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 400 forint egységesen, 6 éves korig pedig 200 forintot kell fizetni.

A tettyei Pintér-kert

A Pintér-kert 1,7 hektáron terül el a Tettyén és a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képezi, természetvédelmi terület. Pintér János banktisztviselőről kapta nevét, aki az itt álló villa egykori tulajdonosa volt. Ő volt az, aki annak idején különféle növényeket telepített ide, és így hozta létre az örökzöld gyűjteményes kertet. Halála után a természet visszahódította a kertet, így egy érdekes keveréke jött létre az őshonos és a díszfajta növényeknek.

pintér kert arborétum

 

Ma több mint harminc védett növényfaj él itt, többek között a bánáti bazsarózsa és különleges orchideák.

pintér kert1
Sok látogatót vonz a hegyoldalban fekvő Pintér-kert

Az 1977 óta védettséget élvező terület különleges foglalkozásoknak, táboroknak, oktatásoknak, esküvői fotózásoknak ad otthont.

pintér kert3
Műemlékek is díszítik a 20. század elején alapított kertet

A hat éven aluliak ingyen is megcsodálhatják a kertet, másoknak 400 forintot kell fizetni a belépésért. Az év minden napján látogatható.

A pécsbányai arborétum

Pécsbánya szívében, a Zöldellő utcában megbújó kis magánkertben több mint 1600-féle növény között barangolhatunk. Berghauer Tibor és felesége 1973 óta ülteti a növényeket. Az egyhektáros telket, amely mára be is telt növényekkel, a rendszerváltáskor vették birtokba, akkor költöztették ide az akkor már meglévő növényeket.

pécsbányai arborétum4
Pécsbányán is számos csodára lelhetünk

A házaspár több száz botanikus kerttel áll kapcsolatban, így jutottak hozzá a ritkánál ritkább növényekhez. A kertben sétálva találkozhatunk pálmákkal, mamutfenyőkkel és káprázatos rododendronfával is.

pécsbányai-arborétum-hl01
A pécsbányai arborétumot egy házaspár alapította és gondozza

A kertet mindenki látogathatja előzetes egyeztetés után. Sokszor érkeznek ide óvodás, iskolás csoportok, családok is. A tavaly felállított virágültetési Guinness-rekord kis palántái is Pécsbányáról származtak.

pécsbánya arborétum maps