Hatalmas utat tett meg egy baranyai kismadár!

Hazánkban egyre ritkábbak a poszáták

Egy baranyai kismadarat több mint ezer kilométerre fogtak be, Svédországban. A nagy távot repült poszáta lett fajának legészakibb példánya! De van még pár friss baranyai madaras rekord a tarsolyunkban!

hirdetés

Nem semmi távot repült egy baranyai poszáta. A Pécstől mindössze fél óra autózásra található Sumonyban meggyűrűzött kis madarat ugyanis falvától közel 1200 kilométerre fogták be, a svédországi Ottenbyben!

Kis madár, de nagy távot repül! (forrás. madarakakertben.blogspot.hu)

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei irodavezetője elmondta, a nagy utat megtett poszátát tavaly augusztusban jelölték meg, a svédországi városban idén tavasszal bukkant fel a helyi gyűrűzőközpont adatai szerint, 1142 kilométerre Sumonytól. Ez pedig rekord, hiszen fajának legészakabbra repült egyedévé vált így a baranyai madárka!

Németországban és Svédországban kötöttek ki a Baranyát is megjárt madárkák (forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) 

A tavasszal és ősszel vonuló madárfajból a sumonyi madárvonulás-kutató állomáson 3118 poszátát gyűrűztek meg eddig, azonban közülük mindössze három példány került elő külföldön, a svédországi poszáta mellett két madarat Németországban fogtak be.

De miért repül egy poszáta ekkora távot? Bank László szerint a vonuló életmódot folytató madár északon, észak-nyugaton költ, a telet viszont Afrikában, a Szaharától délre tölti, tehát sokkal nagyobb távot is meg tud tenni, mint a Sumony-Svédország táv. Ezt az utat a Kárpát-medencén keresztül tudja le, így jut el Magyarországra is, hazánkban májustól szeptemberig fordul többnyire elő. Hozzátette: a zöldes-barna poszáta magyarországi állománya az utóbbi évtizedekben megfogyatkozott, ma már nem számít gyakori fészkelőnek nálunk.

Hazánkban egyre ritkábbak a poszáták

Kérdésünkre, hogy mekkora volt a legnagyobb olyan megtett táv, amit egy Baranyában is megfordult madár repült, Bank elmondta, hogy a fecskék akár több mint 6 ezer kilométert is repülhetnek, így az Egyenlítőtől délre is előfordulhatnak.

Nagyon aktívak a baranyai madármegfigyelők!

Egy másik baranyai madaras rekordról is beszámolhatunk, ugyanis a legújabb statisztikák szerint az egyesület megyei önkéntesei tavaly közel 30 ezer olyan adatot gyűjtöttek be 228 megyei településről, melyek a Baranyában előforduló, megfigyelt és meggyűrűzött madarak elterjedésének megismerését segítik. Ennyi információ, ennyi településről még egyetlen évben sem érkezett be az egyesülethez a megye madarairól.

A elmúlt évben az adatok szerint a megyében 214 madárfajt figyeltek meg, találtak Baranyában olyan fajokat is, melyek még soha nem fordultak korábban elő itt. Ilyen madarak a berki nádiposzáta és a berki veréb, amelyek eddig alapvetően elkerülték Magyarországot. A berki nádiposzátának ez volt mindössze a harmadik, a berki verébnek pedig a második rögzített hazai megállója.