Hatalmasat fejlődött Pécs (1.)

Biciklis rendőrök a belvárosban 2014-ben

Ötrészes sorozatban mutatjuk be azokat a jelentősebb eredményeket és fejlesztéseket, amelyek az elmúlt években történtek Pécsett. Ráadásul mindezt úgy, hogy eközben havonta több százmillió forintos törlesztőrészleteket kellett fizetnie és kigazdálkodnia Pécsnek a korábban felvett hitelek és adósság miatt. Íme az első rész!

hirdetés
Uránia Mozi

PÉCS A MI VÁROSUNK

Megvédték a Tubest

A pécsiekkel közösen sikerült megvédenie Páva Zsoltéknak a Tubest, sikerült elérni, hogy ne épüljön katonai radar Pécs fölé! Az új városvezetés első dolga volt, hogy rendeletben is rögzítették, nem épülhet lokátor a Mecsekre.

Soha többé jutalom 

Míg a szocialista városvezetések idején 3,2 milliárd forint jutalmat osztogattak szét, addig a fideszes városvezetés rendeletben tiltotta meg, hogy politikus jutalmat kaphasson.  Azt mondták: Pécsett egyetlen politikus sem érhet többet, mint bármelyik pécsi. Ezért szüntette meg Páva a politikusi jutalmakat és a VIP-parkolót is a Városháza előtt.

Tóth Bertalan, jutalmak5

A pécsiek elégedettsége a legfontosabb

Megszüntették és felszámolták a politikai, haveri, családi álláshelyeket, bújtatott állásokat a városi cégekben. Teljesen átszervezték és sokkal olcsóbbá, takarékosabbá tették a városi cégeket és a közszolgáltatásokat is. Megszüntették a korábban automatikusan járó 100%-os prémiumokat a cégvezetők esetében. Az országban elsőként Pécs vezette be az elégedettség-mérést is, azaz a pécsiek minden évben elmondhatják, mennyire elégedettek az egyes városi szolgáltatások minőségével. Csak ezek alapján jogosult egy cégvezető vagy dolgozó csökkentett pluszjuttatásra.

Pécs visszaszerezte a vízszolgáltatást

Megszüntették, hogy a szolgáltatók kizsebeljék a pécsieket! Ezért kellett a városnak saját kezébe vennie a vízszolgáltatást is. Pécs jogszerűen járt el, minden fontos pert megnyert ebben az ügyben. Ma már a Tettye Forrásház csak és kizárólag a pécsiek kezében van, nem az extra haszonra, hanem a kiegyensúlyozott működésre törekszik. Azzal, hogy létrehozták a Pécsiek Vízszolgáltatóját, összesen 4,3 milliárd forinttal tudták csökkenteni a vízdíjat, vagyis ennyi pénz maradhatott a pécsiek pénztárcájában 2009 októbere óta.

1 euro befizetés, Páva Zsolt, vízmű-4

Pécs visszaszerezte  és saját kezébe vette a parkolást

Sikerült megszabadulni a Gámán Kft.-től, így 3 éve nem emelkedtek a parkolási díjak Pécsett. Ügyfélbarátabb, méltányosabb a rendszer, a parkolási díjakat pedig 100%-ban visszafordítják a városra, elsősorban városüzemeltetési feladatokra költik a pénzt. Bevezették a kiterjedt, több csomagból választható sms-alapú mobilparkolást is, illetve az online jegy- és bérletvásárlást.

Pécs visszaszerezte a buszait

2009 év elején, egy kézzel írt, 2,4 milliárdos számlán kitrükközték a város összes buszát egy magáncégnek. Ráadásul ezeket vissza is kellett bérelnie a városnak. Nem volt jó üzlet! Azóta van Tüke Busz, ami 100%-osan pécsi, és beindult a Buszcsere Program is.

Tüke Kártya Program elindítása

Sikeres a néhány éve indított Tüke Kártya Program, amely Magyarország legmodernebb városkártyája. Ennek segítségével ma közel 200 pécsi cég, vállalkozás szolgáltatásait tudják  olcsóbban igénybe venni a pécsiek. A tervek szerint hamarosan olcsóbban lehet parkolni is a városkártyával, amelyet ma már 12 ezren használnak a városban.

Megoldatlan Ügyek Irodája

Felgyorsították és megoldották azokat az ügyeket, amelyek 2009 előtt elakadtak a Hivatal bürokratikus útvesztőiben. 800 pécsinek tudtak így segíteni.

Díjak sokaságát nyerte el Pécs

Közel félszáz nívós, nemzetközi és hazai díjat nyert Pécs az elmúlt 4 évben, amelyről határainkon innen és túl is beszámolt a média. Ilyen volt például a fogyatékkal élő szervezetek által megítélt elismerés Pécsnek, építészeti és ingatlanfejlesztési díjak sokasága, vagy a különféle gasztronómiai és kulturális elismerések.

Pécset ajánlotta a The New York Times

Pécs is felkerült arra a 46 földrajzi helyet, országot, várost tartalmazó listára, amelyet mindenképpen látni kell – a The New York Times szerint. Ezzel Rio de Janeiro, Amszterdam és Oslo mellé kerültünk.

Rendőrök 3

REND ÉS BIZTONSÁG

Térfigyelő kamerák

A pécsi közbiztonság javítása folyamatos munka és feladat. Az elmúlt időszakban csaknem 40 új térfigyelő kamera figyeli a nap 24 órájában Pécs utcáit, de még legalább ennyit tervez felszerelni a város a következő időszakban.

Posztos rendőrök

Elsőként indította el Pécs a posztos rendőr, azaz a Leonardo-programot, hogy személyes kapcsolat alakulhasson ki a rendőrök és az emberek között. Ezért is bővítették, illetve újították fel a városrészi rendőrőrsöket.

Poldi bácsi program

Szintén elsőként vezették be Pécsett a Poldi bácsi programot, az őrök parkjaink tisztaságára vigyáznak.

Több rendőr és jobban felszerelt polgárőrség

Sok millió forinttal és különféle eszközökkel támogatja a város a pécsi polgárőröket is, és ma már csaknem 200-al több a rendőr Pécsett, mint korábban.

új-rendőrök4b

Belváros Őrség

Felállították a belváros őrséget is, akik kerékpárral járják a történelmi városmag utcáit, és személyes kapcsolatban vannak az üzlettulajdonosokkal, vendéglősökkel, vállalkozókkal.

Rendőr 2

 

(x)