Idén is csatlakozott a Janus Pannonius Múzeum a hagyományosan június 25-én megrendezett Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. Több mint 50 program közül válogathattak az érdeklődők este hat órától egészen az éjszakát záró, éjféli tűzugrásig. Íme a JPM „élménybeszámolója”.

Kiemelkedő érdeklődés övezte az eseményt, ami nem csoda, hiszen a közönség a hosszú koronavírus-időszak után nagyon vágyott már a kultúrára, a közös eseményekre. Összesen 54 programon 5900 látogató vett részt, hét helyszínen a belvárosban, és három különböző sétán, a városban, a Jakab-hegyen és Mecsekszabolcson.

A programok mellett az este kiváló lehetőséget kínált egy vagy épp több kiállítás megtekintésére, akár tárlatvezetéssel. A pécsiek emellett megtervezhették, hogy melyik múzeumot nézik meg napfényben is, mivel az éjszakára váltott jegy ingyen belépést biztosított másnap a JPM összes kiállítására.

A színes éjszakáról a fényfestés mellett olyan programok gondoskodtak, mint például a Martyn Ferenc Szabadiskola zenei és képzőművészeti előadása, a koto-koncert a Zsolnay-kertben, a Pécsi Ércbányász zenekarának fellépése, a fémkeresőzés, illetve drónbemutató, vagy a Keret Alkotó Csoport Ulysses-adaptációja.

A tárlatvezetések és előadások pedig segítettek mélyebben megismerni a kiállított tárgyakat.

A kicsik is nagyon élvezték a nekik szervezett programokat: az íjászkodást, ásatást, bábelőadást, vagy az álarckészítést. Nagy érdeklődés fogadta az újonnan nyíló Baranya aranya című kiállítást is, ahol mostantól az 2021-es babarci leleteit tekinthetik meg a látogatók augusztusig.