Házi finomságok Pécsről – 2. rész

Manapság egyre nagyobb figyelmet kap az egészséges életmód, az embereket komolyan foglalkoztatja az asztalukra kerülő élelmiszerek összetétele, minősége. Ebből következően sokan keresik a helyi gazdaságokból, családi birtokokról származó élelmiszereket. Szerencsére Pécsen egymás után nyílnak a termelői piacok, ezért nem nehéz hozzájutni a házias ízekhez. Az Abszolút Nő most szemezgetett egy kicsit a kínálatból, és a teljesség igénye nélkül bemutatunk kilenc termelőt, akik biztosan minőségi és finom portékákat kínálnak nekünk. Íme a következő öt! 

hirdetés

[box title=”Oppermann Tibor” box_color=”#94bf4a”]Mit kínál? – füstölt árut: mangalica és bivaly termékeket, illetve rendelésre friss húst

Oppermann Tibor évtizedekig hentesmesterként dolgozott Németországban, majd hazaköltözve állattenyésztésbe kezdett Almáskeresztúron. Jelenleg 140 hektáron tart bivalyokat és mangalicákat. A jószágok szabadtartásban élnek, tápot nem kapnak, csak gabonát és az erdős, mezős részeken talált táplálékot fogyasztják. A takarmányt ugyan nem saját birtokukon termelik, de biztos forrásból, mindig ugyanarról a helyről szerzik be. Füstölt áruik svábos fűszerezésük miatt különlegesek, grillkolbászokat és bajor fehér kolbászt is kínálnak a vásárlóknak.

Árak: 1800-9000 Ft/kg terméktől függően

Hol? – Búza téri termelői piac, Gasztropiac, Tüke piac[/box]

gasztro3
Oppermann Tibor
[box title=”Gáti Tanya” box_color=”#db8c69″]Mit kínál? – húsos – májas – véres hurkákat, mozaikos disznósajtokat, csemege és csípős füstölt kolbászt, töpörtyűt, zsírt stb.

Az étteremként, panzióként ismert Gáti Tanya tavaly jelent meg a helyi piacon saját, házi készítésű füstölt portékáival. Az általuk kínált termékek receptúrája a nagyszüleinknél megszokott ízvilágot hozza vissza, a són és a füstön kívül semmilyen adalékanyagot nem használnak. A sonka nem két hét alatt készül, a füst nem gyors, a só jódmentes. A jószágok szabadon vannak tartva, és azt a takarmányt fogyasztják, amit a tanyán termelnek meg, hízó tápokról szó sem lehet.

Árak: 800-3500 Ft/kg

Hol? – Mosolymanó Egyesület – Helyi piac, Búza téri termelői piac,Tüke piac, hamarosan nyílik a Gáti Tanya saját termelői boltja[/box]

gasztro2

[box title=”Hamvas-Kert Állatsimogató” box_color=”#5a69a8″]Mit kínál? – többféle sajtot, ricottát, joghurtot, mindezeket tehén- és kecsketejből is, illetve vajat

A közel egy hektáron elterülő pécsújhegyi állatsimogatóban sokféle jószág megtalálható. A tejtermékeket a kecskék és a tehenek szolgáltatják, a sajtokat a kertben termett fűszerekből saját kezűleg készíti a család. A Hamvas-kert által kínált finomságok a házi és az üzemi termelés között félúton helyezkednek el, baktériumon és oltón kívül más adalékanyagot nem használnak, de a tejet bevizsgáltatják és a baktériumból, illetve oltóból olyat használnak, amilyet a kisüzemekben.

Árak: 2500 Ft/kg-4000 Ft/kg

Hol? – Búza téri termelői piac, Gasztroudvar    [/box] [box title=”Kiss Anikó” box_color=”#9bd651″]Mit kínál? – zöldséget, gyümölcsöt

Kiss Anikó és családja elsősorban saját fogyasztásra termel egy pécsi telken és egy Somogy megyei birtokon, a rokonság által elfogyasztani nem bírt portékát pedig kiviszik a piacra. A felesleg áru épp oly kiváló minőségű, mint amit ők maguk is felhasználnak. Mivel üvegházuk nincs, így a család által termelt zöldséget, gyümölcsöt az igazi piaci szezonban, június elejétől november közepéig lehet megtalálni a környékbeli piacokon.

Árak: változó, a mindenkori kereskedői ártól és a körülményektől függ az árképzés

Hol? – a Hajnóczy úti piac (Uránváros), a Búza téri termelői piac, később talán a Gasztoudvar  [/box]

Friss kenyér a Lecsólandtől
Friss kenyér a Lecsólandtől
[box title=”Lecsóland” box_color=”#f0e660″ title_color=”#020202″]Mit kínál? – Pékárut, tojást, kecskesajtot, napon aszalt gyümölcsöket, lekvárokat, szószokat, szörpöket, 100%-os gyümölcsleveket

A Lecsóland háziasszonya az egészségügyi előírásokat betartva tradicionális technológiákkal készíti el portékáikat, többségében saját termelésű alapanyagaikból. Tartósítószert egyáltalán nem, cukrot pedig csak minimálisat tesznek a termékekbe, mindent dunsztolással raknak el. A tyúkok szabad tartásban kapirgálnak, a kecskék pedig a legelőre járnak, tápot egyáltalán nem kapnak.

Árak: kenyér: 500-700 Ft, tojás: 50 Ft, lekvár: 800-1600 Ft, szörp: 900-1800 Ft, sajt: 2500-4800 Ft/kg

Hol? – Gasztropiac, Búza téri termelői piac        [/box]

 

 • vásárló

  Nem tudom miről beszél a szösszentyű én már 1 éve vásárolom a kenyeret a Búzatéri piacon és most a belvárosban is.Mindig nagyon ízletes és finom volt pedig több fajtát is kipróbáltam.Az ár normális ez házi kenyér ami nem gépi ha nem kézi termék.Miért kell mindig besározni valakit!!Még szerencse,hogy sok elégedett vásárló van.

 • szösszentyű

  A Nick udvarban lévő kenyeres állitja hogy a kenyér házikenyér.Csak azt nem árulja el mikor sütötték, mert olyan kemény hogy a recés kés sem viszi el, se ize, se puhasága, lapos, és olyan mérhetetlen drága, semmiféle formában nem hasonlit a házikenyérhez.vagy nem tudják mi az igazi házikenyér.

 • civil

  Jah, és remélem látod hogy egy ugyanazon emberrel vitatkoznál, csak más nicknéven? 🙂 Ne tedd!!Hagyd had főjön a saját levében 🙂 Lekvárt, nagyon jót hála Istennek sokan főznek…

 • civil

  Jah, és remélem látod hogy ey emberrel vitatkoznál, csak más nicknéven? 🙂 Ne tedd!!

 • civil

  Kedves Norbi! Ne vitázz! Hagyd őket..szóra sem érdemes amit itt összehordanak..Úgysem értik amit mondasz, mert nem akarják, vagy nem tudják érteni.Dolgozz tovább, a helyi termelőkért és a sikeres piacotokért. Ne aprózd el magad. Látod hogy provokálnak remélem 🙂

 • Egy olvasó

  Kedves Mami és Mindenki!

  Bevallom, a viták hevében engem is kíváncsivá tett a Nick udvar.
  Különösen, hogy Norbert javasolta is, hogy oda menjek! Gondoltam ha már ő is ezt ajánlja akkor már benézek.
  Nem tudom Ön, merre tetszett járni Pénteken, de én nagy megelégedésemre megtaláltam. Nem is volt bonyolult.
  2 bejárata is van az udvarnak, ami azt jelenti, hogy 2 kijárata is 🙂
  Nem tűnt eldugottnak ez a “kis” piac!
  A figyelem felkeltő táblák már messziről is jól láthatóak voltak, és a nyitva tartás feltüntetése is olvasható! Érdemes lett volna pár belvárost ismerő járókelőt megkérdeznie, biztos kapott volna némi útbaigazítást, hiszen az emberek jóindulatúak és segítő készek….!
  Meglepődtem, mennyi ember verődött itt össze!
  2 órát töltöttem el a Nick udvarban, kritikus szemmel figyeltem mindenre! Ami feltűnt, hogy minden árus kedves, figyelmes és segítő kész. Láthatóan az érdeklődők is elégedettek voltak.
  A lekvárokra különösen nagy figyelmet szenteltem, és Wirt Urat is próbáltam “tesztelni”. A lekvárjait nagy szeretettel kínálta kóstolásra, gondoltam, most meg vagy…..!
  Szemtelenül végig kóstoltam mind a “tízen” fajta lekvárt, csatnit, eközben végig ostoba kérdéseimmel feszegettem a határokat!
  Türelmes, és kielégítő választ kapva minden kérdésemre!
  Bármennyire is szerettem volna valamivel megfogni, be kell valljam, nem tudtam. A kiváló termékeinél pedig csak az árain lepődtem meg jobban. Vettem is pár üveggel, amire alkudnom sem kellett, magától adott kedvezményt. Az árait nem írom le, még a végén reklám íze lenne a dolognak, tehát mindenki járjon utána maga!
  Egy dolog biztos, én ha valakinek kell ajánljak jó dolgot, akkor biztos a Nick udvart említem első helyen!

  Kedves Norbertnek pedig köszönöm a kedvességét és, hogy a Nick udvarba irányított! Nem okozott csalódást vele!

  Szerencsére a lejáratni próbáló reklám a leghatásosabb reklám, hiszen az én is figyelmemet is ez keltette fel a Nick udvar iránt!
  Nem bántam meg!

  Jelezném, van a tulajdonomban egy feleslegessé vállt GPS ha valakinek szüksége van rá….
  SEGÍT A HELYES UTAT MEGTALÁLNI!

 • SPARHELT

  Kedves Mami!

  Őszintén sajnáljuk a csalódását. Arra kérem, hogy ha ismét a Nick udvar felé sétál, pillantson rá a kapun lévő táblára, amelyen a nyitvatartás olvasható. (mindkét bejáratnál, a Király utcain és a Széchenyi térin egyaránt ott van.) Ezen az áll, hogy a piac szerdán és pénteken 10 és 16 óra között van nyitva. Ha ebben az időszakban jön, garantáltan ott találja jó hangulatban az összes árust a termékeivel együtt.

  A kistermelőnek termelnie kell, tehát sohasem lesz a plázákhoz hasonló hosszú nyitvatartásunk, ami nem zárja ki, hogy a vevői igényekhez igazodva egy kicsit ne bővítsünk. Ez ami van, viszont állandó, és kiszámítható.

  Szeretettel várjuk egy látogatásra és kóstolóra. Arra kérem, hogy véleményét majd ezt követően fogalmazza meg.

  Üdvözlettel:

  Wirth Gyula

 • civil

  Hány és hány régi jó finomságokat “gyártó” termelővel találkozhatna a kedves újságíró ha venné a fáradtságot és kimenne a Kossuth térre, vagy Uránvárosba! Ott van pl Dobai Attila sajtja, sajtjai, amelyekért sorba állnak a vevők, de folytathatnám.

 • Mami

  Nagyot csalódtam ,szerettem volna a Nikkudvaron megnézni a termelői árakat Pénteken de senki nem volt ki sem volt nyitva ,talán csak jó fogásra gondoltak ,a szervezők ,vagy bolonditani a jó népet ,mert nem voltam egyedül aki ,morogva elment azzal a szóval hogy ide se jön többet .hát itt tartunk üdv !

 • (X)

  Kösz’ a téma gyors folytatását.
  (Célszerű lett volna az 1.rész linkjét is beírni. Nem kritika ! )