3 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapAbszolút NőHázi finomságok Pécsről - 2. rész

Házi finomságok Pécsről – 2. rész

Manapság egyre nagyobb figyelmet kap az egészséges életmód, az embereket komolyan foglalkoztatja az asztalukra kerülő élelmiszerek összetétele, minősége. Ebből következően sokan keresik a helyi gazdaságokból, családi birtokokról származó élelmiszereket. Szerencsére Pécsen egymás után nyílnak a termelői piacok, ezért nem nehéz hozzájutni a házias ízekhez. Az Abszolút Nő most szemezgetett egy kicsit a kínálatból, és a teljesség igénye nélkül bemutatunk kilenc termelőt, akik biztosan minőségi és finom portékákat kínálnak nekünk. Íme a következő öt! 

[box title=”Oppermann Tibor” box_color=”#94bf4a”]Mit kínál? – füstölt árut: mangalica és bivaly termékeket, illetve rendelésre friss húst

Oppermann Tibor évtizedekig hentesmesterként dolgozott Németországban, majd hazaköltözve állattenyésztésbe kezdett Almáskeresztúron. Jelenleg 140 hektáron tart bivalyokat és mangalicákat. A jószágok szabadtartásban élnek, tápot nem kapnak, csak gabonát és az erdős, mezős részeken talált táplálékot fogyasztják. A takarmányt ugyan nem saját birtokukon termelik, de biztos forrásból, mindig ugyanarról a helyről szerzik be. Füstölt áruik svábos fűszerezésük miatt különlegesek, grillkolbászokat és bajor fehér kolbászt is kínálnak a vásárlóknak.

Árak: 1800-9000 Ft/kg terméktől függően

Hol? – Búza téri termelői piac, Gasztropiac, Tüke piac[/box]

gasztro3
Oppermann Tibor

[box title=”Gáti Tanya” box_color=”#db8c69″]Mit kínál? – húsos – májas – véres hurkákat, mozaikos disznósajtokat, csemege és csípős füstölt kolbászt, töpörtyűt, zsírt stb.

Az étteremként, panzióként ismert Gáti Tanya tavaly jelent meg a helyi piacon saját, házi készítésű füstölt portékáival. Az általuk kínált termékek receptúrája a nagyszüleinknél megszokott ízvilágot hozza vissza, a són és a füstön kívül semmilyen adalékanyagot nem használnak. A sonka nem két hét alatt készül, a füst nem gyors, a só jódmentes. A jószágok szabadon vannak tartva, és azt a takarmányt fogyasztják, amit a tanyán termelnek meg, hízó tápokról szó sem lehet.

Árak: 800-3500 Ft/kg

Hol? – Mosolymanó Egyesület – Helyi piac, Búza téri termelői piac,Tüke piac, hamarosan nyílik a Gáti Tanya saját termelői boltja[/box]

gasztro2

[box title=”Hamvas-Kert Állatsimogató” box_color=”#5a69a8″]Mit kínál? – többféle sajtot, ricottát, joghurtot, mindezeket tehén- és kecsketejből is, illetve vajat

A közel egy hektáron elterülő pécsújhegyi állatsimogatóban sokféle jószág megtalálható. A tejtermékeket a kecskék és a tehenek szolgáltatják, a sajtokat a kertben termett fűszerekből saját kezűleg készíti a család. A Hamvas-kert által kínált finomságok a házi és az üzemi termelés között félúton helyezkednek el, baktériumon és oltón kívül más adalékanyagot nem használnak, de a tejet bevizsgáltatják és a baktériumból, illetve oltóból olyat használnak, amilyet a kisüzemekben.

Árak: 2500 Ft/kg-4000 Ft/kg

Hol? – Búza téri termelői piac, Gasztroudvar    [/box]

[box title=”Kiss Anikó” box_color=”#9bd651″]Mit kínál? – zöldséget, gyümölcsöt

Kiss Anikó és családja elsősorban saját fogyasztásra termel egy pécsi telken és egy Somogy megyei birtokon, a rokonság által elfogyasztani nem bírt portékát pedig kiviszik a piacra. A felesleg áru épp oly kiváló minőségű, mint amit ők maguk is felhasználnak. Mivel üvegházuk nincs, így a család által termelt zöldséget, gyümölcsöt az igazi piaci szezonban, június elejétől november közepéig lehet megtalálni a környékbeli piacokon.

Árak: változó, a mindenkori kereskedői ártól és a körülményektől függ az árképzés

Hol? – a Hajnóczy úti piac (Uránváros), a Búza téri termelői piac, később talán a Gasztoudvar  [/box]

Friss kenyér a Lecsólandtől
Friss kenyér a Lecsólandtől

[box title=”Lecsóland” box_color=”#f0e660″ title_color=”#020202″]Mit kínál? – Pékárut, tojást, kecskesajtot, napon aszalt gyümölcsöket, lekvárokat, szószokat, szörpöket, 100%-os gyümölcsleveket

A Lecsóland háziasszonya az egészségügyi előírásokat betartva tradicionális technológiákkal készíti el portékáikat, többségében saját termelésű alapanyagaikból. Tartósítószert egyáltalán nem, cukrot pedig csak minimálisat tesznek a termékekbe, mindent dunsztolással raknak el. A tyúkok szabad tartásban kapirgálnak, a kecskék pedig a legelőre járnak, tápot egyáltalán nem kapnak.

Árak: kenyér: 500-700 Ft, tojás: 50 Ft, lekvár: 800-1600 Ft, szörp: 900-1800 Ft, sajt: 2500-4800 Ft/kg

Hol? – Gasztropiac, Búza téri termelői piac        [/box]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő