Helyi védelmet kap a legöregebb tüke

A pécsi Lyceum utcában található több száz éves szőlőtőke védettséget kaphat, azt követően, hogy az ottani beruházás terveit is módosítják.

hirdetés
Uránia Mozi

Néhány napja derült ki, hogy a belvárosban található Lyceum utcai 300 éves szőlőtőke veszélybe került, miután megvásárolták azt az ingatlant, ahol a növény évszázadokkal ezelőtt gyökeret eresztett és ahol most egy társasház felépítését tervezik. A pécsi önkormányzat ugyanakkor szeretné megakadályozni a növény elpusztítását. Csizi Péter, pécsi országgyűlési képviselő szerint Pécs legöregebb tükéjét meg kell védeni, ennek szimbolikus jelentősége van.

– A növény akkor volt igazán ereje teljében, amikor a városban a Zsolnayk, Angsterek, Hammerlik tevékenykedtek, s város nagyon komoly iparral, erős polgársággal rendelkezett – mondta korábban. – A pécsiek számára a borkultúra, a szőlőtermesztés mindig is kiemelt fontosságú volt, az életük részét képezte, képezi, így nem véletlen az sem, hogy az itt élők a lokálpatriotizmusukat a tüke szóval fejezik ki.

WP_20160408_12_47_43_Pro

A képviselő ezért is dolgozott azon, hogy megmentsék a szőlőmatuzsálemet és szombaton már jó hírt is közölt. A Facebookon jelentette be, hogy a tervtanács jóváhagyta módosítások után megmenekül a legöregebb szőlőtőke.

Mint írta, “a későbbiekben sem kell aggódnunk a legöregebb tükéért, ugyanis Pécs helyi védelem alá helyezi a növényt”.

Pécsen egyébként a Papnövelde utcában is található még egy, vélhetően hasonlókorú szőlőtőke. Ugyanakkor a Guinness-rekordot hivatalosan a szlovéniai Mariborban álló tőke tartja a maga 350 évével.