Pécsi munkások, akiket hol szamurájkarddal, hol rózsával várnak!

Nem egyszerű a vízóra leolvasó élete: néha kígyókkal is találkoznak

Áramütés ért egy leolvasót a vízmérő ellenőrzése közben egy udvari vízóraaknában. A Tettye Forrásház Zrt. munkatársa szerencsére kórházi megfigyeléssel megúszta az esetet, a leolvasás azonban nem egyszer bizonyul kalandos, olykor egyenesen veszélyes feladatnak. Az előírásoktól eltérően kialakított, vagy elhanyagolt vízmérőhelyekért az ügyfél felel, akinek a leolvasás megvalósulásában is részt kell vállalnia.

hirdetés

A leolvasás a vízdíjszámlák alapja, ezért a vízmérőaknák és a beltéri mérőhelyek környezetének kialakítását szigorú előírások határozzák meg. Ennek ellenére számos eltéréssel, figyelmetlenségből vagy hanyagságból adódó problémával találkoznak a társaság munkatársai: így például több méter mély aknába beszakadó létrával, krumpliveremként hasznosított, vagy éppen vízzel elárasztott mérőhellyel (és ott felriasztott kígyóval), bebetonozott vízórával.

Nem egyszerű a vízóra-leolvasó élete: néha kígyókkal is találkoznak

Legutóbb az egyik leolvasó áramütést szenvedett egy pécsi családi háznál, feltehetően az épület elektromos hálózatának nem megfelelő földelése miatt. A vízvezetéken terjedő kóboráram ezúttal nem okozott tragédiát, de nemcsak a szakember, a tulajdonos számára is életveszélyes helyzetet idézett elő.

Íme, egy bebetonozott mérőóra

A szabályok egyértelműek: a vízmérő helyének (legyen az akna, vagy fal) megfelelő kialakítása és rendben tartása az ingatlan tulajdonosának felelőssége. A szolgáltató munkatársai rögzítik a tapasztalt hiányosságokat – az elmúlt 4 hónapban 45 ilyen értesítőt küldtek ki Pécsen –, majd helyszíni szemlén javaslatot tesznek a helyzet megoldására. Ha az ügyfél nem javít a körülményeken, a társaság végső esetben akár a szolgáltatást is korlátozhatja, a helyzet azonban szinte mindig előbb megoldódik.

Leolvasó sztorik

Az évek során sok mindent tapasztaltak a Tettye Forrásház szakemberei. Előfordult, hogy a fogyasztó bezárta a leolvasót a lakásba, volt, hogy láncát elszakító pitbull támadt a mérőt ellenőrizni érkező munkatársra. Máshol maga a tulajdonos harcias, mint például az a lakó, aki egy karddal próbálta távol tartani a vízórától a kollégákat, akik időnként elképesztő állapotokkal szembesülnek a fürdőbe lépve (ennek megrázó példája látható az alábbi képen).

Nem mindennapi látvány fogadta a képet készítő leolvasót

A lakók többsége persze segítőkész, olykor átlagon felüli a hozzáállásuk. – Kaptunk már virágot ellenőrzéskor, van, ahol rendszeresen süteménnyel várnak a meghirdetett időpontban – sorolja Domonkos Vajk Máté, a Tettye szakembere. – Egyszer este az utolsó lépcsőházban lemerült az adatokat rögzítő készülékem. Egy lakó felajánlotta a töltőjét, és amíg körbejártam, hogy szóljak a szomszédoknak, késni fogok, szendvicset is készített.
A segítőkészség kölcsönös: parkolt már arrébb leolvasó az emeletről ledobott slusszkulccsal, az ügyfél autója ugyanis az aknán állt, így nem lehetett hozzáférni a mérőhöz.

Ezt a vízmérőt elfedi a szeméthegy

A leolvasók mindennapi munkája teljesítménytúrának is beillene, a legváltozatosabb helyszíneken, hőségben és hózáporban egyaránt járják az utcákat, hogy begyűjtsék a fogyasztási adatokat. A munkatársak edzésben vannak, havonta átlagosan 140 kilométert gyalogolnak és 1200-1300 fogyasztási helyet keresnek fel fejenként. Készülékük műholdas helymeghatározással rögzíti a szakember útvonalát. Ezzel ellenőrizhető az is, hogy a leolvasó a helyszínen járt, csak a fogyasztó távolléte miatt nem sikerült a vízmérőig eljutnia.

Pénzbe kerül, ha rejtegetjük a vízmérőt – kötbért fizet, aki nem engedi be a leolvasót

Ha az ügyfél hibájából nem jön össze a leolvasás, ellenőrzés, a felhasználó kötbér megfizetésére kötelezhető – hívja fel a figyelmet a pécsi szolgáltató. A lehető legpontosabb elszámolás érdekében a leolvasás megvalósulása nemcsak közös érdeke, de jogszabályban előírt kötelezettsége is a felhasználónak és a szolgáltatónak. Ennek ellenére nem minden lakásba jutnak be a leolvasók. A Tettye Forrásház több alkalommal megkísérli a leolvasást, levelet is küld a felhasználónak; kérhetik például, hogy a leolvasó a számukra lehető legalkalmasabb időpontban jöjjön, ha előzetesen egyeztetnek a szolgáltatóval.

Egy közel sem biztonságos, szétmálló létra vezet a vízmérőhöz

Ha viszont ennek ellenére is zárva marad az ajtó, vagy nem hozzáférhető a mérő (és a felhasználó a mérőállását sem juttatja el a szolgáltatóhoz), a becsült számla mellett kötbérről szóló csekk is érkezhet a borítékban. Azzal ugyanis, hogy nem biztosítja a vízmérőhöz való hozzáférést, a felhasználó szerződésszegést követ el, ami lakossági ügyfél esetében 3 ezer, nem lakossági felhasználónál 5 ezer forint kötbér következménnyel jár.