Igazi programkavalkád lesz az idei Pécsi Napokon!

Nagy buli volt tavaly is!

Ha szeptember, akkor Pécsi Napok, és bizony az idei – szeptember 14-től 24-ig tartó – fesztiválon sem fogunk unatkozni, a Pécsi Napok keretében ugyanis most is népszerű hazai fellépők lépnek fel a belvárosban a Magyashegyi Undergroundtól kezdve Szabó Balázs Bandáján és a Vad Fruttikon át Rudán Joe-ig és Vikidál Gyula fellépéséig. A koncertek mellett idén is kóstolhatunk ízes helyi finomságokat és jó borokat! Érdemes lesz besétálni a város szívébe!

hirdetés

Újra jön a Pécsi Napok, a régió legnagyobb múltú összművészeti fesztiválja! Az ingyenes fesztivál idén szeptember 14-től 24-ig tart majd. A Pécsi Napok keretén belül rendezik meg továbbá az 1. Pécsi Zsidó Kulturális Hét rendezvényt is, és a Pécs City Karnevált, szóval kultúrából, buliból, eszem-iszomból garantáltan nem lesz hiány!

Zene és tánc minden mennyiségben

A fesztivál első napján a Magashegyi Underground 20 órakor indítja a bulit a Széchenyi téren. Másnap, 15-én szintén 20 órakor a Kodály Év alkalmából a Pannon Filharmonikusok pécsi kórusok közreműködésével ad nagyszabású szabadtéri koncertet a főtéren. A koncerten a „Galántai táncok” mellett kórusművek is elhangzanak majd.

A jazz kerül előtérbe szeptember 16-án délután 16.30-tól a Jókai téren, ahol több jazz együttes ad majd koncertet, 17.30-kor pedig a Mecsek Táncegyüttes rendez táncházat a Színház téren, ahogy másnap, szeptember 17-én a Misina Néptáncegyüttes is. Ugyancsak 17-én zenél a Jónás Vera duó a Szent István téren. Másnap Pécsre látogat Palcsó Tamás, ő énekel a pécsieknek a főtéren este 20 órától, őt követi Rudán Joe! Szeptember 19-én a Rila Zenekar rendez bolgár táncházat a Színház téren 17.30-tól, majd pedig a New Level Empire zenél a Széchenyi téren 20 órától.

Hatalmas bulit csinál a város szívében a Vad Fruttik szeptember 21-én szintén 20 órától (előttük 18 órakor a Romengo zenél), 22-én pedig Vikidál Gyula érkezik a térre Mobilmánia nevű produkciójával! A fesztivált 24-én – a Bor és Dal ÜnnepénSzabó Balázs Bandája zárja 19 órakor.

Újra berobban a riói hangulat Pécsre!

Kihagyhatatlan buli lesz továbbá az újfent a Pécsi Napok keretében megrendezett 5. Pécs City Karnevál, mely szeptember 16-án startol a belvárosban!

Jól megtömhetjük a hasunkat!

A főtéren többek között a gasztronómiáé lesz a főszerep, a Pécsi Napok alatt bőséges étel- és italkínálattal várják a kitelepülők a pécsieket, ráadásul a Tüke Kártyások most is örülhetnek majd, hiszen a városkártyával a gasztropultok termékeit 10 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg! A fesztivál ideje alatt három alkalommal jön Lokodi Ákos pécsi kreatív séf és érdekes, ínycsiklandó és gondolatébresztő főzőshowja, a „Gasztrónómia és irodalom”.

Lokodi Ákossal és kolbászaival sok pécsi fesztiválon találkozhatunk

Lokodival Cserna-Szabó András író (szeptember 16-án 11 órától), Váncsa István újságíró (szeptember 23-án 11 órától) és Bereznay Tamás séf (szeptember 24-én 11 órától) fog beszélgetni. Ha nem lenne elég a kajákból: a fesztiválon kóstolhatunk egy érdekes nassolnivalóból, a borkekszből, szeptember 17-én pedig indul a Kossuth téren a Sólet-fesztivál (az 1. Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivál programjaként), melyen a zsidó gasztronómia legfinomabb étkeit ismerhetjük meg. A helyi gasztronómia finomságai mellett természetesen a pécsi kézművesek sem hiányozhatnak a Pécsi Napokról, ők a Jókai téren kínálják majd portékáikat.

A gyerekek fesztiválja is

A Pécsi Napokon mindig is nagy figyelmet kaptak a város apróságai is, és ez idén sem lesz másként. A gyerekeket szeptember 16-án várja majd a Brummogda játszóház macivarrással 10 órától, 17-én pedig a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház  “Rád hagyományozom” című műsorára várják a kicsiket a Széchenyi térre. A program célja, hogy bemutassák  a baranyai kötődésű családok példáján a néptánc, népzene generációk közötti átadását, hagyományozódását, melyben a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor baranyai résztvevői is segítenek majd! A piciket és szüleiket egyaránt lenyűgözheti az Improvizációs Science Show Kihívás szeptember 18-án este 19 órától a Művészetek és Irodalom Házában, amelyen kiderül, hogy lehet-e izgalmas és humoros tudományos bemutatót tartani kizárólag a közönséggel és a náluk lévő véletlenszerűen kiválasztott tárgyakkal.

Nagy buli volt tavaly is!

A Receficélők vidám és játékos dalokkal mulattatják majd a gyerkőcöket 23-án 10 órától. A BioBia játszóházban a múlt és a jelen természetéről tanulhatnak a kicsik szeptember 24-én 10-től 13 óráig. A Hangerdő Társulat szintén 24-én 10 órától „Vacsorázz nálunk” címmel tart interaktív, zenés gyermekelőadást és „akciómesét”.

További programok a Pécsi Napok Facebook-oldalán!

Pécs kincsei Tüke Kártyával

A Pécsi Napok ideje alatt a Tüke Kártyával rendelkezők egy „1+1” akció keretében látogathatják meg Pécs kincseit. Ez azt jelenti, hogy aki Tüke Kártyával vásárol belépőt a pécsi világörökségi helyszíneken, vagy a 650 éves pécsi Középkori Egyetem interaktív kiállítására, az a megvásárolt jegy mellé egy plusz ingyenjegyet kap! Az akció tehát szeptember 14-től 24-ig érvényes, az „ókortól a középkorig” jegycsomagra vehető igénybe, amely megváltható a Zsolnay Örökségkezelő NKft. infopontjain, többek között a Cella Septichora Látogatóközpontban.

Pécs első Tanuló Fesztiválja

Az idei Pécsi Napok keretében rendezik meg először a Pécsi Tanuló Fesztivált, hiszen Pécs nemrégiben elnyerte az UNESCO Global Learning City Award, azaz „Tanuló Város” díját. A minifesztivál célja, hogy segítse felfedezni a tanulás örömét, annak egyéni és társadalmi hasznosságát, továbbá a tanulási teljesítmény fokozását kreatív foglalkozásokkal, előadásokkal, kis- és nagycsoportos bemutatókkal, képességfejlesztő játékokkal, vetélkedőkkel, zenei előadásokkal, divatbemutatóval, táncházzal és folytathatnánk. Lesz várfaltúra, patikalátogatás és gyógyszerkészítés, erőmű-látogatás, digitális fejlesztő játékok, kutyaterápiás bemutató is! Érdemes az előre meghirdetett programok között figyelni az előzetes regisztrációhoz kötött eseményeket!