Így áll most a csodálatos pécsi székesegyház felújítása

Jelenleg is épp zajlik Pécs egyik legkedveltebb emblematikus épületének a felújítása. A szakemberek a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház főhajójában és a Corpus Christi-kápolnában dolgoznak, mutatunk néhány remek képet arról, hogy áll most a munka a bazilikában, hogyan szépül meg a csodálatos, patinás templom.

Nemrég írtuk meg, hogy a tervezett ütemben halad a pécsi bazilika felújítása, mely 2019 szeptemberében kezdődött.

Korszerűsítették például a fűtésrendszert, a Mária-kápolnában, a Szent Mór-kápolnában, valamint a sekrestyében befejeződött a festésrestaurálás. Folyamatosan szerelik be a padokat, és több csillárt, valamint a szószéket is renováltak már a szakemberek. Zajlik továbbá a déli mellékhajó felújítása és a nyugati kapu renoválása, viszont a déli kapué befejeződött.

A munka várhatóan az év végére befejeződik.

Mutatjuk a legfrissebb képeket a felújítási munkákról:

A képek forrása: MTI/Sóki Tamás


2018 végén, mikor megkezdődtek a székesegyház belső, műemlék falfestményeinek helyreállítási, értékmegőrző munkálatai, mi is ellátogattunk a székesegyházba, hogy megnézzük, hogyan is zajlik a restaurálás.

Az egyik megszépült, felfrissült szekkó (felfestmény)

Beszélgettünk továbbá a restaurátor Mauks házaspárral a bazilika felújítási munkáiról és a restaurátori hivatásról, hiszen nekik is köszönhető, hogy a csodás és értékes műalkotások megőrizhetik pompájukat és frissességüket, ők gondozzák, ápolják ezeket az utókor számára. A velük készült interjúnk ide kattintva olvasható.

Mauksné Dittrich Csilla épp egy falfestményen dolgozik

Mauks Zoltán: a restaurálást mindig megelőzi a kutatómunka is, milyen anyagokat, eljárásokat alkalmaztak az elődök

 

hirdetés
Hirdetés