Így lazultak a 650 éves egyetem diákjai bő fél évszázaddal ezelőtt

Az idén 650 éves Pécsi Tudományegyetem híres arról, hogy itt a sok tanulás mellett mindig is jókat buliznak a kikapcsolódó, magolásba belefáradt fiatalok. Persze ez nem újdonság, és nem csak napjaink pécsi egyetemére igaz, hosszú évtizedekkel ezelőtt is csapatták itt a diákok, akik ma már feltehetően mosolyogva emlékeznek vissza ezekre az évekre. Aki kételkedik abban, hogy a „régiek” is tudták élvezni a lazább PTE-s napjaikat, azok vessenek egy pillantást ezekre a Fortepanról származó csodás képekre!

hirdetés

 

1955 – Leendő tanárok lazulnak a Pécsi Pedagógiai Főiskola kertjében 

A tanárnak tanuló – de mégis inkább egy korabeli rockzenekarnak tűnő – fiatalok 1955-ben kollektív lazulásba fogtak ezen a képen, mely a Pécsi Pedagógiai Főiskola (akkor még nem volt szó Pécsi Tudományegyetemről) kertjében készült. A főiskola kezdőbetűivel díszített pulcsiban feszítő diákra nagyon irigykedünk, akárcsak a napszemüveges fiú mai egyetemistákat megszégyenítő menőségére.

1956 – Pihenés a Pedagógiai Főiskola koleszának ebédlőjében

Így nézett ki a Pedagógiai Főiskola kollégiumi ebédlője a forradalom évében. A hallgatók élvezik azt a pár perc nyugit, ami a kurzusok között megadatott nekik, hátradőlnek, vajas vagy zsíros kenyeret esznek, de csak remélni tudjuk, hogy az üvegekben előttük valamiféle üdítő van, és nem sör.

1957 – Zúzós koleszbuli

Hiába, vannak dolgok, amik nem változnak. Így partiztak 1957-ben a pécsi kollégisták. Egyáltalán nem úgy, mint az urak, de legalább sok mai fiatal magára ismerhet az ezen a két fergeteges kolibuli-hangulatot árasztó képen marhuló tanárképzős hallgatóban.

1957 – Pihenés ezerrel a koliszobában

Életkép 1957-ből: így festett egy korabeli kollégiumi szoba a Pedagógiai Főiskolán. Haverokkal közös képek a falon, gyűrött újságok a polcon, mindennél lazább (és tűzveszélyesebb) cigizés az ágyban. Ha tippelhetünk, a láthatóan titokban lőtt képen elnyúló hallgatók egy keményen átmulatott éjszakán lehetnek túl.

1959 – Egy fősulis pécsi banda 

A kép címe akár az is lehetne, hogy “Hogyan gyújtsuk meg a legmenőbben haverunk cigijét”. A Pedagógiai Főiskola kertjében készült fotón egy igazi baráti társaságot láthatunk, akik mintha most estek volna túl egy kemény vizsgán.

1959 – Elszabadult, garázdálkodó főiskolások 

Az előző fotó folytatása ez a bámulatos kép, melyen láthatóan nem bírnak magukkal a srácok. Hanyag eleganciával tálalt lázadás ez a vaskalapos egyetemi házirend megfogalmazóival szemben. Reméljük, hogy ezt a képet nem látta a főiskola vezetősége.

1959 – Haveri pankráció a főiskola kertjében

Az előző két képen is látható leendő pedagógusok épp barátilag ölik egymást a mai botanikus kertben – legalábbis az épp nagyon fojtogatott fiatalember örömteli arckifejezéséből erre következtetünk. Hiába, a koliban köttetett életre szóló barátságok már csak ilyenek, hiszen a fotón látható bájos birkózáshoz hasonló élménye feltehetően mindenkinek van.