Így legyünk otthon turisták!

Tegye mindenki a szívére a kezét: Pécs összes nevezetességét látta? Részt vett már belvárosi idegenvezetésen? Járt a Pintér kertben? Utazott valaha a kisvonaton? Ha a válasz nem, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket.

hirdetés

Mondanánk, hogy kezdésnek töltse le a Visit Pécs alkalmazást – korábban már írtunk róla itt – de sajnos átmenetileg nem működik. Szerkesztőségünkben több telefonra is letöltöttük, de hiába, az app teljesen süket és/vagy néhány percen belül leáll.

Ebben az esetben az egyik lehetőség, hogy felmegyünk az Irány Pécs! honlapjára, ami viszont már kellőképpen informatív. Itt szemezgethetünk a néznivalók közül.

turista

Ám ha még “vadabb” kalandra vágyunk, ne tájékozódjunk előre az interneten, csak sétáljunk be a Széchenyi téren található tourinform irodába, és játsszuk el, hogy fogalmunk sincs mit érdemes megnézni, hol érdemes enni stb.

Aki nem szokott két keréken közlekedni a belvárosban, annak érdemes kerékpárt bérelnie, így ugyanis egészen más nézőpontból lehet szemlélődni.

Lelőhelyek:

– hagyományos, városi bringa – VeloSophie, Mária utca 9.

– cross kerékpár – Hotel Makár Pécs, Középmakár dűlő 4.

A (bel)város bejárására alkalmas és igazán “turistás” járgány a kisvonat és a cabriobusz, mindkettő meghatározott útvonalon halad, menetrendszerűen, természetesen hangosbeszélős idegenvezetés kíséretében. Ha még egy fényképezőgépet is a nyakunkba akasztunk, akkor biztosan nem fogunk kilógni a sorból. Éljük bele magunkat a szerepbe, és kattintgassunk minden kanyarban!

pécs női szemmel1

A kisvonat pontos útvonala, és menetrendje ITT

A cabriobusz útvonala ITT.

Amennyiben egyik jármű sem nyerte el a tetszésünket, ajánlott befizetni idegenvezetésre, persze ebben az esetben jó, ha összefogunk egy kisebb-nagyobb baráti társasággal és úgy tekintjük meg a város nevezetességeit.

Érdemes még megnézni a SosemArt Kulturális Egyesület által tavaly összeállított úgynevezett Alternative City Guide-ot, mely szubjektív nézőpontból mutatja be a várost a turistáknak. Korábbi cikkünk ITT olvasható.

[note note_color=”#89d15b”]

Amit talán még nem láttál

– Apácza utcai sírépítmények

– Idrisz baba türbéje – előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg

– Középkori Egyetem

– Bányászati Múzeum

– Zsolnay Látványmanufaktúra

– Pintér kert

– Tettyei mésztufa barlang[/note] [note note_color=”#ffaf66″]

Ha kimennél a városból

A Pécsre érkező turisták jellemzően a városban töltenek pár napot, ezért van idejük arra, hogy körbenézzenek Pécs vonzáskörzetében is. Épp ezért összegyűjtöttünk néhány izgalmas programot a környéken.

Bikali Élménybirtok – Bikal

Kakas Bonbon – Siklós-Máriagyűd – specialitásuk a borok, párlatok mellé „hangolt” bonbonok

Mészégető Források Barlangja – Orfű[/note]

Frissítés:

Bánkúti Péter, az Irány Pécs szakmai igazgatója cikkünk megjelenése után az alábbi kiegészítést tette:

“A Visit Pécs alkalmazás átmenetileg azért nem működik, mert a korábbi verzió továbbfejlesztése zajlik. Bővített tartalommal, multimédiás funkciókkal, felhasználóbarátabb felülettel fog megjelenni a megújított alkalmazás július 31-én.

Emellett érdemes megemlíteni a tematikus túrákat, mert pécsieknek is érdekes, eddig valószínűleg ilyen formában nem találkoztak a várossal:

• Tekerj vissza a török korba, kerékpáros tematikus túra Horváth Viktor – Török Tükör c. regénye alapján, az író vezetésével.

• „Pécsi Múzsa” – irodalmi emlékséta – Tüskés Tibor könyve alapján

• Zsolnayak nyomában – Tematikus séta a Zsolnay család leszármazottjaival

• Pocket Guide – Zsolnay tematikus túra, mobiltelefonra fejlesztett alkalmazás (3 nyelven elérhető)”