Így még nem láttad a belvárost: 50 méteres óriáskerék érkezett Pécsre

Az arra sétálók már észrevehették, hogy valami nagyszabású készül a Lánc utcai rendelőintézet előtti füves placcon. Felfedjük a rejtélyt: bizony, egy 50 méter magas „Pécs Eye”, vagyis óriáskerék fog itt állni nagyjából 8-10 nap múlva. 

hirdetés
Uránia Mozi

Ruzsa Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, a látványosság első körben májusig lesz látogatható, addig az önkormányzatnál felmérik a népszerűségét, majd mérlegelik, hogy tovább is érdemes-e megtartaniuk azt.

Mint mondta, két fő céljuk van azzal, hogy ilyen típusú szórakozási lehetőséget biztosítanak a pécsi lakosoknak és az ide látogatóknak: egyrészt szeretnék a belváros és a Zsolnay-negyed közötti gyalogos forgalmat erősíteni, amit a jövő évben közlekedési eszközökkel is kipróbálnak majd, egyelőre azonban az óriáskeréktől várják a fellendülést. Másrészt a várost egy egészen új látószögből szeretnék megmutatni: a Lánc utcai helyszínről ebből a magasságból a mérnökök szerint a Zsolnay-negyed, de még a Székesegyház tornyai is jól láthatóak.

– Ha bekerülnek a rendszerbe olyan látványosságok, melyek a centrum és a negyed között jelennek meg, azt reméljük, sokkal többen nézik majd meg az egész területet. Ha ugyanis a magasból meglátják a Zsolnay-negyedet, szerintünk nagyobb késztetést éreznek majd a meglátogatására. Azért kerül oda, ahova, hogy senki ne tudjon elmenni mellette, mindenki lássa – vélekedett az alpolgármester.

Mint kiderült, a Pécs Eye” azért ősszel kezdi meg pályafutását, mert mikor az egyeztetések elindultak, a nyári időszak már le volt kötve. A városvezetés azt reméli, hogy nagy lesz a látogatottság, így nem csak májusig, de nyáron is érdemes lesz fenntartani a különleges építményt.

Hogy tudjuk mihez hasonlítani: a híres-neves London Eye a maga 135 méteres magasságával ugyan lekörözi a pécsi látványosságot, azonban a budapesti óriáskerék legmagasabb pontja „csak” 65 méter, Balatonlellén pedig 30 méteres kerékre ülhettek fel a kalandvágyók. Siófokon egy szintén 50 méteres kerék áll nyaranta. 

Még nincs kész az óriáskerék, jelenleg így állnak a munkálatok: 

Kiemelt képünk illusztráció. 

Hirdetés