Díjazták az önkénteseket Pécsett

Félszáz önkéntest díjaztak Pécsett, az önkéntesek világnapja alkalmából, még azt megelőzően. December 5-én világszerte megemlékeznek és köszönetet mondanak azoknak a segítőknek, akik szabadidejükből áldoznak, hogy jobbá tegyék közvetlen környezetüket. Egy felmérés alapján világszerte egymilliárd ember ténykedik önkéntes formában. Pécsett pedig két tucatnyi szervezet segít az önkéntesek koordinálásban. 

Bohócdoktorok segítik a gyerekek gyógyulását Pécsett a klinikán, de a piros orrúak
még az idősebbeket is megnevettetik. Pécsett a betegápolástól kezdve, az állatgondozáson át még a rendezvényszervezésben is rengeteg önkéntes tevékenykedik. Olyan egyesület is
van, amelyik a nyelvtanulást segíti.

– Szókincsfejlesztő angoltanárunk is van, aki évek óta azoknak az önkénteseknek, civileknek segít, akik betérnek hozzánk. Olyan klubfoglalkozásokat tartunk, ahol az is megszólal angolul, aki addig nem mert volna – mondta Gaál Zoltánné, az Európai Gondolatok Egyesületének szakmai vezetője.

Az ő munkájukat ismerték el az év „Megyei Önkéntese” díj átadásával, amit az önkéntesek világnapja alkalmából tartottak.

Bodorné Péter Judit a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház esélyteremtési munkatársa

– Ez a díj és maga az ünnepség az önkéntesekre hívja fel a figyelmet. Nagyon fontos, hogy az ő munkájukat ne csak megköszönjük, hanem hogy nyilvánosan is nagy eseményt varázsoljunk köréjük, hogy érezzék mennyire fontos az, amit tesznek. Ez már a második ilyen eseményünk, mondta Bodorné Péter Judit a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház esélyteremtési munkatársa.

Az önkéntesek nemzetközi napját 1985 óta ünneplik karácsony közeledtével. Most 50 olyan segítőt díjaztak Pécsett, akiket egyesületük jelölt az elismerésre.

Őri László, Pécs alpolgármestere köszöntötte az önkénteseket

– Pécs számos jó példával büszkélkedhet, ami az önkéntességet illeti. Fontosnak tartom, hogy advent idején, a karácsonyra való felkészülés időszakában megálljunk, értékeljünk és
köszönetet mondjunk az önkénteseknek, akik a szabadidejükben áldoztak arra, hogy másoknak segítsenek – hangsúlyozta Őri László, Pécs alpolgármestere.

Egy felmérés szerint a világon több mint egymilliárd önkéntes tevékenykedik,
Európában pedig több mint 115 millió felnőtt segít valamilyen területen anyagi
ellenszolgáltatás nélkül.

hirdetés

Hirdetés