Illés 50: Pécsre jönnek a legendák

illés7

hirdetés

Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs és Bródy János részvételével Pécsen, a Kodály Központban indul 2015. február 7-én az Illés 50 turné Magyarországon – jelentették be a koncert szervezői szerdán. A legnagyobb slágereket adják elő, szám szerint több mint harmincat.

Bár még igazából csak szerdán történt meg a bejelentés, a jegyeket pár napja meg lehet venni a nagy koncertre, s a közel ezer fős Kodályban el is kelt a tikettek több mint a fele. Nem csoda, az Illés több mint tíz éve nem adott koncertet Magyarországon, a slágerekre éhezők pedig csak tavaly augusztusban Kolozsváron találkozhattak a februári pécsi produkcióval.

Rosta Mária, a szervező Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője elmondta, hogy legfeljebb hat-hét állomásosra tervezik azt a magyarországi turnét, amelyet az Illés zenekar még ma élő oszlopos tagjainak részvételével indítanak útjára az együttes megalapításának ötvenedik évfordulója alkalmából Pécsen.

illés6

Kitért arra, hogy február 7-én a pécsi Kodály Központban mintegy ezer néző harminc Illés-dalt hallhat meg a legendás előadók és a fiatalabb generáció tolmácsolásában egy kétórás koncerten.

A pécsi koncerttel kapcsolatos részletekről szólva beszámolt arról, hogy a három Illés-tagon kívül olyan kitűnő művészek lépnek majd színpadra, mint Feke Pál, Vastag Tamás, Nagy Sándor, Serbán Attila és Szabó Ádám. A klasszikus nóták nagyjából hatvan százalékát adják elő a legendás tagok, míg a többi a fiatalok tolmácsolásában csendül majd fel.

illés3

Bródy János felidézte: a legendás Illés megalakulása nem köthető pontos dátumhoz, de 1964 és 1965 fordulóján, a magyar számok születését közvetlen megelőzően állt össze a klasszikus együttes a jól ismert felállásban. Úgy fogalmazott, 1965 nyarán, a négyszámos Illés-kislemez megszületése számít a magyar rocktörténelem origójának, ettől kezdve írtak magyar dalokat a műfajban.

illés1

Szörényi Levente újságírói kérdésre elmondta: új dalokkal nem készülnek, hanem kizárólag a klasszikus, jól ismert nótákat adják elő. Hozzátette: ennek az az egyszerű oka, hogy a közönségnek – tartozzon a hallgatóság a fiatalabb vagy az idősebb korosztályhoz – minderre van igénye.

illés2

Szörényi Szabolcs arról beszélt, hogy legutóbb a hatvanas évek végén koncertezett a legendás Illés a baranyai megyeszékhelyen, de mindig is jó élményekkel távoztak Pécsről.

Páva Zsolt polgármester azt mondta, a szervezőknek azért ajánlották fel a Kodály Központot helyszínként, mert Magyarország egyik legjobb akusztikájú hangversenyterme található benne, s a jubileumhoz illő, magas színvonalú hátteret tud biztosítani majd az intézmény.