Ilyen is van: suli-étterem Pécsen!

Mostantól megújult környezetben ebédelhetnek a középiskolások a pécsi belvárosban. Korszerű éttermet nyitottak az Angster József Szakgimnáziumban. A beruházást a pécsi önkormányzat állta, mert nem bírta tétlenül nézni, hogy csak minden tizedik gyerek ebédel.

hirdetés

A középiskolások étkezésére a városban nyolc helyen van lehetőség, így szinte minden diák elérhető távolságon belül, kulturált környezetben tudna választani A és B menü között. Ennek ellenére mégis kevesen veszik igénybe ezt a lehetőséget.

7236 középiskolás közül csak 704 tanuló étkezett menzán – ezen változtatna a város vezetése

– Egy tavalyi felmérés alapján a pécsi tanulók csupán tíz százaléka választotta a menzát, ez egészen lesújtó adat – mondta Páva Zsolt az átadón. Pécs polgármestere hozzátette, hogy ezen mindenképpen változtatni akartak.

Egy korábbi felmérést a gyerekek azért nem esznek a menzán, mert nincs idejük rá.

Páva Zsolt is a menzán ebédelt
Páva Zsolt is a menzán ebédelt

A megdöbbentő statisztikai adatok miatt igazgatókkal is egyeztetett a városvezetés. Kiderült, a gyerekek többsége, akik az Angster Szakgimnáziumba és a szemben lévő Zsolnay Vilmos Szakgimnáziumba járnak, azért nem ebédelnek, mert a tanulók órarendje szerint heti 35-40 órát is az iskolában tartózkodnak, így nekik „messze” van a Pollack Kollégium étterme.

Ezzel a környezettel csábítják az iskolásokat
Ezzel a környezettel csábítják az iskolásokat

– Ezen javítani akartunk, éppen ezért egy 150 fős éttermet alakítottunk ki számukra, méghozzá olyan környezetben, ahol szívesen is ebédelnek a fiatalok – mondta Páva Zsolt.

A pécsi közétkeztetésért felelős cég, a Hungast Mecsek Kft. és a pécsi önkormányzat tavaly már országosan is egyedülálló szupermenzát adott át Kertvárosban, ahol 1200 gyereknek biztosítanak korszerű étkeztetést. De a fejlesztésekkel nem szeretnének leállni, tette hozzá Dávid Péter, a Hungast Mecsek Kft. területi igazgatója.

Az átadón Őri László is részt vett - az ő kezdeményezésére kezdték el korszerűsíteni a menzákat
Az átadón Őri László is részt vett – az ő kezdeményezésére kezdték el felújítani az éttermet

– Az a célunk, hogy minél több gyermek étkezzen Pécsen jóízűen és egészségesen. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy a középiskolás korú gyerekek étkezési szokásain már nehezen lehet változtatni, nekünk is évekbe telt, mire a kevésbé sózott, fűszerezett ételeinket elfogadták és persze megszerették. Bízunk benne, hogy a színvonalas környezet meghozza az étvágyukat is – tette hozzá Dávid Péter.

A korábbi éttermet és a tálalót teljes egészében felújították. Lefestették a falakat, kicserélték a burkolatot,  felújították a víz- és villanyvezetékeket, és új bútorok is kerültet a suli-étterembe. Az étterem létrehozását Őri László alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője kezdeményezte azért, hogy a városrészben a 2000-es évek első felében bezárt központi menza hiányát pótolják.

A pécsi önkormányzat tavaly mintegy 150 millió forinttal, idén pedig további nyolcmillió forinttal támogatta az iskolai éttermek korszerűsítését.

  • Alcatraz1313

    Ezzel csak az a baj, hogy a 8. órának 14.55-kor van vége, de ételkiadás ezen a menzán csak 15.00-ig van… És sajnos szinte minden nap 8 órája van mindenkinek . (személyes tapasztalat)