Ilyen Pécs csokija, egye-vegye!

Mert nekünk van mandulás-fügés, pécsi csokink

Fügét és mandulát párosított csokival egy kis helyi vállalkozás, amiből megkapták a Város Ízeit, azaz Pécs első számú édességét. A finomságokat szeptembertől lehet kapni a város több pontján.

hirdetés

Janus Pannonius virágzó mandulafája és a fügebokrok ihlették azt az édességet, amit mostantól a Város Ízeinek hívnak. A pécsi csokit egy kis családi vállalkozás álmodta meg több éves kísérletezés után.

– Pár évvel ezelőtt öntöttük ki az első csokinkat, főként azért, mert úgy vettük észre, hogy igény van a kézműves termékek iránt. Azóta több csokoládéval gazdagodott a kínálatunk, most az egyik legújabb a Város Csokoládéja – mondja Mosonyi Éva.

Éva népi iparművészként kezdett férjével együtt a csokoládégyártásba. A pécsi csokit azért készítették el, mert minden nagyobb városnak létezik édessége, miért pont Pécs maradna ki ebből? – tették fel a kérdést.

pécs város csokija02, hl

– Igaz, ezen városok jellegzetességei főként a csomagolásokon köszönnek vissza. Így a párizsi csokin az Eiffel-torony, az athénin az ókori görög emlékek vannak elhelyezve – teszi hozzá Éva.

A pécsiek viszont egy egészen különleges változatban készítették el a város csokiját. Az ízvilággal szeretnék megnyerni maguknak az édességkedvelőket és természetesen a turisták figyelmét is.

– A mandula évszázadok óta jellemző a városra, viszont sokan nem tudják, hogy a füge is nagyon jól érzi magát itt. A mediterrán környezetben ugyanis kétszer is teremnek a bokrok, ugyanúgy mint eredeti termőhelyükön. Mi például most fogunk másodszorra fügét szüretelni a kertünkben – meséli mosolyogva Éva.

A különleges csokoládét szeptember elsejétől, a város napjától lehet hivatalosan is kapni a város több pontján, a Zsolnay-negyedben és Király utcában található Csoko-Láda üzletekben, valamint a Pécs Pontban, a városháza sarkán.

Pécs tortájában is a városra jellemző ízek találkoznak
Ez volt Pécs Város Tortája két éve 
Mosonyi Éva nevéhez fűződik Pécs tortájának ötlete. A népi iparművész 2014-ben több cukrászda számára hirdetett versenyt, hogy süssék meg a város tortáját. Magyarországon elsőként Pécsen valósult meg a városi csokitorta ötlete. Akkor a málnás-cirfandlis csokimámorral került fel Pécs a gasztronómiai térképre. Erről korábban itt írtunk.