Amiért megőrülnek a pécsi tini lányok

Megrohamozták a tinédzserek hétfőn a Tudásközpontot, ahol Leiner Laura dedikálta Szent Johanna gimi című könyvét. Elképesztő tömeg várta Pécsen az írónőt.

hirdetés

A nyolckötetes Szent Johanna gimi első része még 2010-ben jelent meg, főhőse egy jó tanuló leány, neki és barátainak a középiskolai életét kísérhetjük nyomon a regényben.

A kezdést 13 órára hirdették meg, de a rajongók már jóval korábban megérkeztek, így az írónő is korábban kezdte a dedikálását. Már fél egykor közel százan álltak sorba.

A lányok pedig folyamatosan jöttek. Néhányan annyira meghatódtak, amikor a fiatal írónő által szignózott kötettel jöhettek ki a Tudásközpont előadójából, hogy sírva fakadtak. Voltak, akik szüleikkel érkeztek, s a lányok édesapjukat is el tudták csábítani, mások a barátnőikkel jöttek.

A pécsi, 15 éves Erős Rebeka is sorban állt. – Tetszett, de nekem a végén kicsit nyálas lett – mondta, hozzátéve: „Persze, ezt így csak utólag mondom.”

Hogy miért ilyen népszerű? Erre is megvan a válasza:

– Kifejezetten gimnazistáknak szól, de vannak még fiatalabb olvasók is, bár őket nem értem – mondta Dorottya, aki egyébként fantasy irodalmat olvas, illetve bármi olyasmit, amit szeret.

Majstorovic Szonja szintén a dedikálásra jött, ő Olaszból érkezett. Móczár Dorottya pedig komlóiként várt az írónővel való találkozásra.

– A könyv megértéséhez át kell élni a gimi első osztályát – vélekedett. Dorottya azt is elárulta, hogy ő most állt neki az Agatha Christie-könyveknek.

Ezeknél „nehezebb” szépirodalmat a lányok is olvasnak – bár ritkábban -, és csak akkor, ha egy-egy mű megtetszik nekik.

Az imádat tárgyai

A Csorba Győző Könyvtár igazgatója, Szabolcsiné Orosz Hajnalka szerint is a regénysorozat sikerének az a titka, hogy a fiatal írónő a fiatalok nyelvén ír, a szívükhöz közel áll, az ő életüket jeleníti meg.

– A Harry Potter óta nem volt ilyen sikerkönyv, folyamatos az előjegyzésünk a kölcsönzésre, s ilyen dedikálásunk sem volt még – emelte ki a vezető. – Az olvasásra nevelés ilyen formáját is rendkívül fontosnak tartom, hiszen aki egyszer belopakodik a Tudásközpontba, itt is marad előbb-utóbb.

A számok pedig azt tükrözik, hogy egyre többen keresik fel a Csorba Győző Könyvtárat. Az elmúlt években megháromszorozódott a beíratkozott 14 év alatti olvasók száma.

Az írónőt, a kiadót is szerettük volna megszólaltatni, ám ők elzárkóztak ettől, sőt, még a dedikálásra sem engedték be munkatársunkat. A szervezők szerint ugyanis ez az olvasók napja, csak velük foglalkozik az írónő.

  • BR

    Tényleg állati jó könyvek, nem véletlen, hogy ennyien voltak. Minden elismerésem a szerzőnek!