Íme, Pécs saját viccgyára!

Ha valakit zavar valami a városban, vagy a város működésében, ne dühöngjön feleslegesen, hanem „lapozgassa” a Pécsi Memegyár Facebook-oldalt, és nevessen egy jót a nagyon pécsi problémák, helyek, emberek, események mesteri kifigurázásán!

hirdetés

Pár hónapja indult csak, de már közel 10 ezer kedvelővel tarol a Facebookon a Pécsi Memegyár (szép magyar írásmóddal: mémgyár). Aki már látta nagyon vicces, nagyon-nagyon pécsi bejegyzéseiket, az tudja, érzi, hogy bizony az oldal kitalálói igazi lokálpatrióták, a kritikusabb fajtából. Látszik, hogy kötődnek a városhoz, hogy a pécsi élet körforgásában benne vannak, és az is, hogy sok minden zavarja őket.

Városkritika, viccesen

Ők ugyanakkor nem fröcsögnek, nem siránkoznak, nem agresszíven szapulják a várost és annak kisebb-nagyobb történéseit, hanem egy jó adag iróniával és egészséges gúnnyal kezelik a számukra nem tetsző, vagy érthetetlen dolgokat. De kik is állnak a népszerű oldal mögött?

Minden pécsinek ismerős problémákkal foglalkoznak

Nos, azt feltehetően mindenki megérti, hogy a Pécsi Memegyár szerkesztőinek kilétére itt sem derül fény, hiszen az oldal képeivel, szövegeivel, vicceivel egyrészt sokan nem értenek egyet, másrészt az ilyen gerilla-poénkodást nem is „szokás” névvel és arccal vállalni. Jobb így, rejtélyesen.

Inkább nevessünk, mint dühöngjünk!

Egyébként két idén érettségiző 18 éves srácról van szó, akik idén márciusban élesítették az oldalt, „szimplán unaloműzés céljából”. Kérdésünkre a fiúk elmondták, hogy Pécsről mémeket készíteni egyáltalán nem nagy kihívás, hiszen – mint mondták – „bárhol sétálva vagy bárhova kiülve, mindig találunk olyan kifigurázandó dolgokat, amikbe a későbbiekben az öregek beleköthetnek”. A mémek ötlete tehát gyorsan jön, a megvalósítás ugyanakkor problémásabb, mert a két srác sokszor összeveszik a kreatív folyamatok közepette. Nem mintha ebből nagy ügyet csinálnának.

– Mindig kialakul valami káosz és miután kikerült a kép, úgy teszünk mintha ez lett volna az alapkoncepció – mondták, majd gyorsan tisztázták is a lényeget: nem céljuk megsérteni egyetlen pécsit, pécsi helyet, boltot, eseményt sem, noha sokan ennek ellenkezőjét hiszik munkásságukról. A Pécs Memegyár fiatal alkotói minden hibájával együtt szeretik a várost, és ez látszik is mémjeiken.

A mindennapi pécsi gondok érintik meg őket

A pécsiségükről így nyilatkoztak:

– Minden napunkat Pécsen töltjük, ezért elég jól ismerjük az egész várost, ami elengedhetetlen egy ilyen oldal működtetéséhez, hiszen így akár a mindennapi bosszúságot okozó helyzeteket is fel tudjuk használni egy-egy mémhez. Itt nőttünk fel, szeretjük Pécset, de azért van egy két olyan hely, amit néha szívesen a földdel tennénk egyenlővé és szerintünk bizony nem csak mi.

A Pécsi Memegyár célja tehát nem a politikai kritika megfogalmazása, hanem a szórakoztatás, olyan képeken keresztül, melyek minden nyitott szemmel járó pécsi számára sokatmondóak. A szinte kizárólag csak a pécsiek számára érthető humoruk szerintük olyan eszköz, mellyel a városban történt dühítő események, apróságok feletti bosszankodást lehet feloldani.

Végre valaki kiszúrta ezt a lámpát!

Kérdésünkre, kedvenc pécsi témáikról a srácok a következőket mondták:

– Nagyon szeretjük kifigurázni a „hallodtesóvanegyszálcigid” típusú embereket és az Árkád-alsónál, a buszpályaudvarhoz közeli kapunál csövező, hangosan zenét hallgató, kannásbort vedelő rockereket, mivel szerintünk ezek a „jelenségek” eléggé demoralizálják az emberek életét a belvárosban.

A hirtelen jött népszerűséggel nem nagyon tudnak mit kezdeni, hiszen a viccből elindított oldallal semmilyen hasonló céljuk nem volt.

– Már annak örültünk, hogy pár hét után néhány száz like-ja volt  az oldalnak, de amikor néhány napja ránéztünk a számlálóra azt láttuk, hogy mindjárt 10 ezer. Csak néztünk, mint borjú az új kapura. Azóta is folyamatosan kapjuk a sok-sok pozitív visszajelzést és örülünk, hogy ennyien szeretik a mémjeinket – mesélték a fiúk.

Nagyon rá tudnak tapintani a pécsi élet jellegzetességeire

A jövőre nézve terveik nincsenek, illetve csak annyi, hogy addig csinálják a viccgyárat, amíg úgy érzik, hogy igény van munkájukra. Ebben pedig nagy segítségükre vannak a pécsiek is, akik a srácok elmondása szerint nagyon aktívan küldik saját készítésű ötleteiket.