Írókat cserél Pécs és Újvidék

Rezidens írócsereprogram indul Pécs és a 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet viselő szerbiai Újvidék között – tudatta Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-vel. 

A baranyai megyeszékhely kulturális központjának közleménye felidézte, hogy az együttműködést lehetővé tévő Pécsi Íróprogram 2007-ben indult, a 2010-es pécsi EKF-cím elnyerése után, a felvezető évek egyik első eseményeként és napjainkban is működik. A tájékoztató megfogalmazása szerint természetszerűleg adódik, hogy miután a Pécsi Íróprogram már több EKF-várossal – köztük Pilzennel, Wroclaw-val és Pafosszal – bonyolított csereprogramot, a baranyai megyeszékhely szerbiai testvérvárosával is együttműködést alakítsanak ki.

hirdetés

A ZSÖK kiemelte azt is, hogy az idén létrehozott Novi Sad 2021 Alapítvány már több területen kezdeményezte az együttműködést Péccsel és a Zsolnay Örökségkezelővel, és az Újvidékkel való kooperáció szervesen illeszkedik a Pécs kulturális déli nyitás elnevezésű stratégiájába is.

A rezidensprogram egyik első elemeként Andrea Popov Miletic 32 éves költő és prózaíró december közepéig tartózkodik Pécsett. Tapasztalatait, benyomásait – a Pécsi Íróprogramban részt vett – elődeihez hasonlóan egy “Pécs Naplóban” örökíti majd meg. Az első pécsi író 2018 áprilisában lehet a vajdasági város vendége – közölték.

 

Hirdetés