Szerdától már forr az Ördögkatlan

Augusztus 4-e és 8-a között harmadjára rendezi meg a Bárka Színház pécsi és baranyai intézményekkel karöltve az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivált a Villány és Nagyharsány között elterülő „Ördögárokban” a Pécs2010-es program keretében. Az öt nap során a gyermekprogramtól felnőtteknek szóló könnyedebb és komolyabb eseményekig szinte bármi megtalálható lesz.

hirdetés

Az Ördögkatlan tökéletesen illeszkedik az EKF-program szellemiségéhez: a tematikus felvezető években létrejött, és évről évre egyre népszerűbb fesztiválként 2010 után is változatos, sokszínű programsorozat marad. Mivel az Ördögkatlannak otthont adó településeken ilyen nagyságrendű kulturális események az évben nincsenek, ezért a fesztivál kiváló lehetőség Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya számára saját értékeik bemutatására.

Az öt napon át tartó forgatag egyik díszvendége a 2010-ben Háromszék lesz, de fellépők és látogatók érkeznek Európából és Amerikából egyaránt. További díszvendégek: Háy János, Kiss Tibor, Lois Viktor, Kapa-Pepe. A fesztiválon a magyar zenei élet legjelesebbjei nagyszabású koncerten emlékeznek meg az Ördögkatlan immár örökös fővédnökéről, Cseh Tamásról. A koncert időpontja, 2010. augusztus 7-e egyben a művész halálának évfordulója is. Néhány fellépő: Víg Mihály, Másik János, Kátai Zoltán, Singas Project, Berecz András, Takáts Eszter, kaposvári színművészetisek, Téka, Háy János, Makám…

A gazdag zenei kínálatból kiemelkedik még egy kisharsányi program, a magát oriental dub stílusúnak meghatározó török BaBa ZuLa nevű együttes. De közönségsikerre számíthat még a Makám együttes, Boban Markovic Orkestar és Rúzsa Magdi közös koncertje, a Técsői banda, a felvidéki Ghymes együttes és a Csík zenekar is.

Egyedülálló élményt ígér Lois Viktor hangszerszobrainak kiállítása, mert a művész többek között írógépből, esztergapadból, húsdarálóból és kerékpárhengerből készített hangszobrokat, melyeket egy rendhagyó koncert keretében meg is szólaltat majd.

Az Ördögkatlan másik díszvendége Kiss Tibor. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a Quimby zenekarban fog fellépni, hanem a Braindogs-val (Tom Waits dalait adják elő), a Budapest bárban is közreműködik, és felbukkan Lévai Balázs Dob+Basszusában is, sőt levezényel egy háromnapos képzőművészeti épületinstallációs happeninget is. „…és az ördög a szépségért fölszántá a hegyet” címmel – Kiss Tibor, Háy János, ef. Zámbó István, Cseh András, Simon Edina, Surman Edit a katlanlakók bevonásával kortárs művészeti tárlatot készítenek.

Az idén 50 éves író, Háy János nemcsak beszélgetéseket vezet – Grecsó Krisztián, Marnó János, Dragomán György… -, hanem egy különleges programmal is előáll: „Janó és a Manók” címmel nyílik kiállítás a rajzaiból, valamint istenes verseiből is elmond párat a Szent Efrém bizánci férfikarral közös „Szent és profán” című koncerten.

Kimagasló színvonalú színházi előadásokat ígér Kapa és Pepe, azaz Mucsi Zoltán és Scherer Péter Busz-színháza és Nézőművészeti Főiskolája, ahogy Mácsai Pál Örkény-előadása, Rátóti Zoltán Háy-estje vagy a Plazma is a Koma társulat előadásában.

Igazi csemegének számít a Művészi Hordó című kiállítás, mely a képzőművészet nyelvén zengi a borok dicsőségét a Vylyan Pincészetnél, valamint Magyarország egyik legjelentősebb fotóművészének, a pécsi származású Szász János a munkáiból rendezendő tárlat, melynek anyagát a londoni Magyar Kulturális Központ az „EKF talán legjelentősebb művészeti felfedezéseként” ünnepelt.