Iszonyú meleg volt Pécsen

Hetek óta tartja magát a jeges-fagyos idő Pécsen is, ám nem volt ez mindig így. Utánanéztük és kiderült: Pécs fél évszázadon keresztül tartotta a januárban a legmagasabb hőmérsékleti csúcsot. Sőt, nem is olyan rég még a legmelegebb éjszaka rekordját is?

hirdetés

Öt éve nem volt olyan hideg Magyarországon, mint a nemrégiben a Pest megyei Tésán mért mínusz 23,7 fok. Időjárási rekordokat azonban Pécs is elért és akad olyan is, amit a mai napig tart. de a tavaly elért dicsőségekkel ellentétben az évek-évtizedek során mért időjárási csúcsértékeknek nem biztos, hogy mindenki örült a városban. Nézzük is, hogy mikor hány fokkal tarolt a város a hőmérőversenyben!

Fél évszázadig tartotta Pécs a melegrekordot

Az egyik legfontosabb rekord bizonyára az országos abszolút maximumhőmérséklet rekordja. Ez 50 éven keresztül 41,3 fok volt, amit 1950. július 5-én mértek Pécsen. A város a múlt század végéig tartotta ezt a csúcsot, mígnem 2000. augusztus 21-én Békéscsabán 0,4 fokkal melegebb volt. Ennek az újabb, 41,7 fokos rekordértéknek az elfogadhatóságát ugyan akkoriban sokáig vitatták, de a vitának 2007 nyarán vége szakadt, mert jött Kiskunhalas és hivatalosan is elvitte a prímet a július 20-án mért 41,9 fokkal.

Melegrekordból Pécsett nagyon sok volt már!
Melegrekordból Pécsen nagyon sok volt már!

Amikor Kecskemét elvitte Pécs elől a legmelegebb nappal rekordját, akkor azért Pécs is visszavágott! Aznap ugyanis – tehát az említett július 20-án, 2007-ben – Pécsen mérték a legmelegebb esti hőmérsékletet, ami 27,9 fok volt. Hogy akkor hogyan tudtunk aludni, az kérdéses, de feltehetően leginkább sehogy.

Történelmi melegrekordok Pécsen

De ez nem minden, Pécs ugyanis sok napi rekordot is a magáénak tudhat. Az első napi maximumrekordot a város 1926-ban hozta el októberben, amikor is 30-án 26 fokra szökött fel hőmérő higanyszála! Izgalmas csúcs a következő is: 1936. január 27-én 16,8 fok volt a városban, amit nagyon boldogan fogadnánk idén is.

Csak egy rekord a sok közül
Csak egy rekord a sok közül

Aztán ott volt 1955, amikor a február 18-án kiemelkedő értéknek számító 18,2 fokot mértek, amire bizonyára a fagyzugos északon élők is irigykedtek rendesen. A legmelegebb júliusi nap birtokosa lett a város 2011-ben is, amikor július 9-én 37,9 fok volt.

Hidegrekordból kevesebb van Pécsen, szerencsére!
Hidegrekordból kevesebb van Pécsett, szerencsére!

Napi minimumban is jók vagyunk, 1952. május 21-én például nem tudjuk, hogy milyen őrült tavasz lehetett, de Pécsen este mínusz 2,6 fokot mértek! Csapadékmennyiségi és szélrekordot viszont a város nem tart, aminek csak örülhetünk.