Itt készül Lady Gaga kesztyűje

Öt órába is telhet egy kesztyű elkészítése

Hosszú, kemény munka a világhírű pécsi kesztyű elkészítése, de az eredmény garantáltan minőségi és divatos darab lesz. De hogyan válik egy bőrdarab Madonna kedvenc kesztyűjévé?

hirdetés

Köztudott, hogy a pécsi kesztyűk mára már világhírű márkanévvé vált, hisz a legnagyobb sztárok is a városban – helyi cégek által – készített ötujjasokban flangálnak. Ugyan a városban a Pécsi Kesztyű Klaszter keretén belül számos cég készít divatos, igényes és minőségi darabokat, mostanában azonban a sztárok az 1994-től üzemelő Szom-Hor Kft. kesztyűitől ájulnak el: Lady Gaga, Madonna, Justin Bieber, Katy Perry is büszkén viseli őket. De mégis mekkora munka van egy ilyen csúcskesztyűben, és hogyan készülnek?

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=W-ZGI6chWng” width=”650″]

A kesztyűgyártás folyamatába Hornicz József, a cég ügyvezetője vezetett be minket. Minden a bőrraktárban kezdődik, ide érkeznek be a kesztyűk alapanyagai. Dolgoznak olasz báránynappával, amerikai szarvassal, magyar irhával, róka- és farkasbőrrel, német pekarival is, de anakonda és krokodilbőrből is varrnak kesztyűket. Ezekből készülnek tehát a divatos darabok, de a motoros kesztyűk is, és mivel a cég alapvetően kisebb darabszámú, egyéni rendelésekkel foglalkozik, ezért a megrendelők különleges kéréseit is teljesítik.

A bőrraktár tele van különböző állatok bőrével
A bőrraktár tele van különböző állatok bőrével

Ha a bőrraktárból kikerül az adott anyag, az a szabókhoz jut. Az ő munkájuk igazi alkotási folyamat, ők varázsolnak megfelelő alapanyagot a nyers, egyenetlen, vagy bőrhibás irhákból, és ők azok, akik méretre vágják azokat. Hornicz elmondta, hogy míg náluk ez a munka az egyik legfontosabb, addig az olcsó kínai kesztyűk esetében a szabást gépek végzik, a minőségi munkára nem ügyelve.

Megy munka a varróknál
Megy munka a varróknál

Sok-sok munka van egy kesztyű elkészítésével, de természetesen a varrás az egyik legfontosabb. A cég varrónői mindent tervek alapján készítenek, rengeteg típus, méret, kesztyűvariáció készül egy időben. A kesztyűvarrógépek ugyan már több mint 50 évesek, de jól bírják.

A bélelés során – értelemszerűen – a kesztyűk belsejét alakítják ki, szintén különböző állatok szőrét használva fel.

Öt órába is telhet egy kesztyű elkészítése
Öt órába is telhet egy kesztyű elkészítése

A díszítések után a csinosítás következik, a végső állomás, ahol a nyers kinézetű, de már kész kesztyűk egy simább, elegánsabb külsőt kapnak egy speciális hőkezelésnek köszönhetően.

Hornicz kifejtette, hogy egy kesztyű – attól függően, hogy milyen követelményei vannak a megrendelőnek – elkészülhet egy, vagy akár öt óra alatt is, és minimum 10 ember precíz munkája szükséges hozzá. A megrendelők között pedig többnyire külföldi divatbutikok vannak, szerte a világban. Szállítanak az Egyesült Államokba, Franciaországba, Németországba, Ausztriába és Japánba is, de természetesen Pécsett és Magyarországon is könnyedén belefuthatunk termékeikbe.

A piac azonban szűkülni látszik, mondta az ügyvezető. Nehezen tartható ugyanis az árverseny a keleti olcsó termékekkel szemben, és az elmúlt három év enyhe téli időjárása miatt is folyamatosan csökken a kesztyűk iránti kereslet. Pár éve pedig még 75 fő dolgozott a cégnél, jelenleg azonban mindössze 25. Szerencsére azonban vásárlóik tudják, hogy ha igazán precíz, minőségi munkát és elegáns viseletet akarnak, akkor azt meg kell fizetni.

A másik probléma pedig a szakma elöregedése, mondta Hornicz. Kevés a kesztyűvarró- és bőrmegmunkáló utánpótlás. A jelenlegi dolgozók pedig már 50 éves korukon túl vannak, így tehát nagyon fontos lenne a szakma népszerűsítése, és a szakma oktatása is.