Itt randizott a fél város, ma senki

A Rózsakerthez fogható hely nincs ma Pécsen. Ez az intézmény örök életre beférkőzött azoknak a pécsieknek a szívébe, akik emlékezetes estéket töltöttek itt. Vigyázat, nosztalgiabomba robban hamarosan!

hirdetés

A Rózsakert mellett elsétálva rengeteg pécsit fog el a nosztalgia, nem is hiába. A Rózsakert ugyanis fénykorában, a ’60-as és a ’70-es években sok-sok pécsi imádott törzshelye volt; amíg működött, hatalmas táncmulatságokat és koncereteket szerveztek itt, kedvelt randizó placc volt, esküvők és lakodalmak bevált helyeként pedig életre szóló kapcsolatok köttettek itt meg, de a családosok is simán eltölthettek egy-egy kellemes estét.

A híres felirat, amit senki nem felejt el
A híres felirat, amit senki nem felejt el

A Rózsakert a buján virágzó rózsabokrokról kapta a nevét, a ligetszerű nyitott szórakozóhelyen négyszemélyes asztalokkal várták a népet a pincérek. A kertben volt egy fedett terület is, ahol esős napokon is mehetett a buli.

A kert hangulatát ezek a vázák is megdobták
A kert hangulatát ezek a vázák is megdobták

A Rózsakert állandóan tele volt, este 6-7 óra környékén már nem volt hely, és egy idő után a vendégek előre kikértek egy nagyobb tálca piát, mert a pincérek annyira le voltak terhelve, hogy egy sörre hosszasan kellett várni. Csak viszonyításképpen: a ’70-es évek vége felé egy korsó Szalon 5-6 forint között mozgott, de volt családi sör is, másfél literes, 11-12 forint körül.

Rózsakert madártávlatból - a jobb alsó sarokban láthatóak az asztalai és a zenekari pavilon is
Rózsakert madártávlatból – a jobb alsó sarokban láthatóak az asztalai és a zenekari pavilon is

A folyamatosan nyüzsgő kertben egy kis táncra szinte mindig volt lehetőség, ami egyébként a hely vonzerejét is bőven megnövelte. A zenekarok a kert közepén egy fedett pódium alatt húzták a talpalávalót, a mondvacsinált táncparketten pedig ment a bugi ezerrel.

A Rózsakert büszkeségei
A Rózsakert büszkeségei

Olyan helyi bandák nyomták itt, mint a Ritmus, a Mecalor és a Menüett, de náluk sokkal híresebb és emlékezetesebb maradt a Savages zenekar (azaz a Vadak), akik 1967-től 1975-ig pengették a rock and rollt a pécsieknek, mígnem a ’80-as években hirtelen bezárták a helyet.

A Savages zenekar
A Savages zenekar

Bezárása után a Pécsi Egyházmegyéhez tartozó vendéglátókertet 2010-ben szerették volna először újjáéleszteni, hasonló szellemben, táncos-bulizós helyként. A felújítások meg is kezdődtek, a földtúrás azonban hirtelen régészeti feltárássá vált, hiszen a Rózsakert alatt egy háromkaréjos ókeresztény sírkápolnát találtak (azaz trichorát), tehát a 2011-es újranyitás így elmaradt, a lelet elsőbbséget élvezett.

A ligethangulat áradt a helyből
A ligethangulat áradt a helyből

A kápolnát a Cella Septichorához hasonlóan üvegplafon alatt (is) bemutatták volna, de az egyházmegye ingatlanjainak akkori felújítási keretéből erre nem futotta, sem pedig arra, hogy a szépen kiépített sírkápolna mellett újraépüljön a Rózsakert. Ehhez máshonnan kell előteremteni a forrásokat, ezek felkutatása a mai napig tart. A trichorát addig is konzerválták és visszatemették.

A rózsakert alatt egy komplett kis templom van
A Rózsakert alatt egy komplett kis templom van

A Rózsakert azóta félgőzzel, de működik, hiszen már több éve rendszeresen megnyitják kapuit a városi rendezvények alatt (legutóbb a POSZT-on is rendezvényhelyszín volt), amelyek közül kiemelkedik az eddig mindig óriási sikerrel és telt házzal végződött kézműves sörfesztivál, ami a sokat megélt kert szellemiségét idézi meg.

A kultikus kapu mostanában néha már kinyílik
A kultikus kapu mostanában néha már kinyílik

Egyébként a vonzó atmoszférájú hely sok rendezvényszervezőt és vendéglátót érdekelt. Volt, akik kivették volna egy egész nyárra, de kiülős-pavilonos helyet akartak volna faragni belőle, amit az egyházmegye nem engedett arra hivatkozva, hogy az nem méltó a hely szellemiségéhez. A másfél milliárdos egyházmegyei ingatlanfelújítás befejeztével azonban újra él a remény, hogy a következő felújítási körben már a Rózsakert is megszépülhet.

Végezetül pedig itt egy videó a helyről, a Savages feloszlása előtti utolsó koncertjével:

 

Forrás: Pécs lexikon, fortepan, Régi Pécs, Facebook, pécsma.hu, fentrol.hu, YouTube