Jelelni tanítják a babákat Pécsen

Szeptember végétől a város több pontján indítanak babajelbeszéd-tanfolyamot. A hat hónapos kortól ajánlott kurzusok iránt már most nagy az érdeklődés.

hirdetés

Amerikában már 25 éve oktatják, Magyarországon 2008 óta van lehetőség „babául” tanulni, azaz egy olyan jelrendszert használni, amivel a még beszélni nem tudó kisgyermek is ki tudja fejezni magát. Így megindulhat a kommunikáció a legkisebbek és a szülők között.

– Vannak tipikus jelek, amiket akarva-akaratlanul mindenki megtanít a babájának. Ez az elbúcsúzásnál az integetés, a puszidobás, vagy éppen tapsolás – mondja Béczi Bernadett pécsi foglalkozásvezető.

 

Betti lányát is tanította jelelni
Betti lányát is tanította jelelni, itt épp a könyvet mutatja

A foglalkozásokon ezeket a jeleket egészítik ki továbbiakkal, és azokat tanítják meg. Egy idő után rögzül a babában, a kisgyermekben a kézmozdulatok jelentése. A babák könnyen elsajátítanak 10-20, vagy akár 100 jelet is, amely óriási segítséget jelent abban, hogy kifejezzék igényeiket, megosszák gondolataikat.

– Ha egy gyermek sokat sír, az azért is lehet, mert a szülők nem értik meg azonnal, mit is akar. Gondoljunk csak arra, ha egy gyermek éhes, álmos vagy épp játszani akar. Ezeket még nem biztos, hogy el tudja mondani, de ha nem érti meg senki, akkor sírásban tör ki. Többek között erre is megoldást jelenthet a jelelés – teszi hozzá Bernadett.

A másik előnye – mondják az oktatók- , hogy sokkal jobban fejlődik a gyermek asszociációs képessége és nagyobb szókinccsel fog rendelkezni akkor, amikor már beszélni fog. Ugyanakkor egyes vélemények szerint a jeleléssel az lehet a probléma, hogy a későbbikben gátolja a beszéd elsajátítását, mivel jelekkel is elboldogul.

 A másfél éves Szonja még nem beszél, de már jelekkel kommunikál: 

– Ezt a kutatók és a szülők is cáfolni tudják. A jelelés nem más, mint a gyermek számára egy eszköz, amit addig tud használni, amíg nem beszél. A beszéd tanulásával folyamatosan elhagyja majd a jelelést, hiszen beszélni sokkal könnyebb, mint jelelni – hangsúlyozza a foglalkozásvezető.

 Itt pedig egy 11 hónapos jelelése: 

Pécsen szeptember végén Kertvárosban és a belvárosban is indítanak kurzust. Az anyukák körében akkora az érdeklődés, hogy már most több helyen telt ház van.

És amit még érdemes tudni a jelelésről: a Down-szindrómás babák esetén is alkalmazható ez a módszer. Mivel ők később vagy egyáltalán nem kezdenek el beszélni, ezért a jelekkel előre lehet mozdítani a kommunikációjukat. Később a kifejezőbeszédük és beszédértésük is gyorsabban fejlődhet.