Kalandos lesz az ősz a pécsi múzeumokban

Pécsett is – miként az országban – kezdetét veszi a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A tárlatvezetésektől az ételkóstolóig, a családi naptól az adventi gyertyagyújtásig hosszú és változatos a programkínálat.

hirdetés


A szervezők idén is úgy állították össze az eseménysort, hogy a legkülönfélébb érdeklődésű, életkorú emberek egyaránt megtalálják benne a számukra érdekes elfoglaltságot.

  • Fellebben a fátyol az idén (immár a Janus Pannonius Múzeum új kiállítóhelyeként) újranyitott Szerecsen Patika (Pécs, Apáca u. 1.) titkairól (október 6–7.),
  • bejárást tehetünk a nagyközönség elől elzárt I. számú Cella Trichora ókeresztény műemléknél régész szakember vezetésével (szeptember 25–28., október 16–20.).
  • A Kincsek a Nílus partjáról című egyiptomi kiállításban lesz családi nap (október 7.), amelyen gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozás, egyiptomi ételek kóstolója, kerámiafestés, szitanyomás egyiptomi mintákkal, tárlatvezetés, előadás várja az érdeklődőket.
  • Túrázhatunk Mindszenty József esztergomi érsek, hercegprímás, bíborosra emlékezve Püspökszentlászlóra (október 14.),
  • vagy egy héttel később a Mecsekben (október 21.).
  • Az Csodaszarvas-napok (október 30–31.) éppúgy a természet megismerésére csábítanak, mint a
  • Gombász hétvége (október 26–29.), amelyen a Mecsek és környéke gombavilágát ismerheti meg a nagyközönség testközelből, frissen gyűjtött gombák, terepi kirándulások, ismeretterjesztő előadások által.
  • Természetesen fontos szerepet kap majd a képzőművészet is: a Csontváry Múzeumban (Janus Pannonius u. 11.) szitanyomó workshop keretében (október 7.) a látogatóknak lehetőségük nyílik egyiptomi motívumok szitanyomatának elkészítésére az általuk hozott pólókra, illetve a helyszínen vásárolható táskákra és pólókra.
  • Ugyanott egy hét múlva (október 14.) bárki bekapcsolódhat egy akcióba: a részvevők nagyméretű festményt készítenek közösen, s azt próbálják kitalálni, vajon Csontváry hogyan festette volna meg hatalmas vásznára a piramisokat.

Az őszi fesztivál pécsi eseménysorának méltó zárása advent első vasárnapján az első gyertya meggyújtása a JPM Néprajzi Osztályán (Rákóczi út 15.). A program célja, hogy a görögkatolikus hagyomány szerint, a keleti egyház hathetes adventi szokásaihoz illeszkedve az ünnepre való felkészülést, a hit és a hagyomány megélését, valamint a közösség lelki megerősítését segítse.


A Múzeumok Őszi Fesztiválja pécsi programsora megtalálható a Janus Pannonius Múzeum honlapján, az intézmény Facebook-oldalán pedig a legfrissebb hírek, ajánlók olvashatók.