Kavalkád lesz a Pécsi Nyári Színházban

Két hónap alatt két helyszínen tizenhat produkció harminc alkalommal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház idei kínálatában. Június közepétől augusztus közepéig a táncos és zenés műfaj legváltozatosabb előadásai ígérnek kellemes nyáresti szókarozást, tartalmas kikapcsolódást a közönségnek.

hirdetés

– Idén különös hangsúlyt kap a fesztivál összművészeti jellege, erre kifejezetten törekedtünk a program megtervezésekor – tudtuk meg Vidákovics Szláventől, a Pécsi Nyári Színház igazgatójától. – A népzenétől a musicalen és a francia sanzonokon át az operettig, a klasszikus színműtől a zenés vígjátékig, a flamencótól a délszláv néptáncokon át a formabontó táncszínházi paródiáig sok mindent sikerült belesűrítenünk a kínálatba, így mindenki megtalálhatja benne a kedvére valót.

A színházi ínyencségeket kedvelők, az igényes zenéért rajongók, a táncos produkciók szerelmesei és a felhőtlen szórakozásra vágyók egyaránt csemegézhetnek a Pécsi Nyári Színház idei kínálatából június 15. és augusztus 11. között. Két helyszínre várják a nagyérdeműt: a Káptalan utcai szabadtéri színpadra és az Anna-udvarba.

A tánc kezdettől fogva hangsúlyos szerepet kapott a programban, ez idén sem lesz másként: a tüzes flamencót a magyar néptánc tradícióival ötvöző kortárs táncest, szenvedélyes hastánc, fergeteges vadnyugati táncbohózat, s az elmaradhatatlan, autentikus néptánc koreográfiák a Baranya Táncegyüttes előadásában – mind-mind emlékezetes estét ígér a közönségnek.

A vendégelőadások mellett saját produkcióval is mindig előrukkol a Pécsi Nyári Színház. Most a Janus Egyetemi Színházzal közösen, Mikuli János rendezésében Móricz klasszikusát, az Úri murit viszik színre; a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukcióban pedig az Indul a bakterházat, melyet Rideg Sándor regényéből Tímár Péter alkalmazott színpadra. Itt bakterként Besenczi Árpádon, gézengúz Bendegúzként pedig Rónai Bálinton, illetve Nagy Bencén a sor, hogy könnyet csaljon a nézők szemébe a Böhm György által rendezendő előadáson. Kizárólag az Anna udvarban lesz látható (a tavalyi nagy sikerű Bonyodalmas balkáni lakodalmas stlílusbéli „folytatásaként”) a Pécsi Balett művészeinek közreműködésével megszülető könnyed, humoros táncbohózat Ennio Morricone zenéire, A Jó, a Rossz és a (Csúf) Colos címmel – már a címe is sokat sejtető. Az előadást Vidákovics Szláven rendezi, koreográfusa Vincze Balázs lesz, akik július közepén varázsolnak western-hangulatot az Anna utcai színpadra.

Miként az Úri muri is regényből átdolgozott színműként kerül elénk, úgy Szabó Magda klasszikusa, az Abigél is, amely televíziós sorozatként Zsurzs Éva rendezésében máig megőrizte népszerűségét. Most a színpadi változatot élvezhetjük Szikora János rendezésében, Trokán Péter és Bugár Anna főszereplésével. Az egykori film jellegzetes karakterei közül, immár más szerepben, de játszik az előadásban Bánfalvy Ágnes és Ráthonyi Hajni.

Egy kortárs mű, Závada Pál 1997-ben megjelent, naplóformában írt regénye, a Jadviga párnája is megelevenedik Hargitai Iván rendezésében, sztár-szereposztásban, hisz láthatjuk benne Ónodi Esztert, Gáspár Sándort, Takács Katalint, Pokorny Liát és Lukács Andort is a Pécsről indult Pál András mellett.

Az emberi gyarlóság tükrébe pillanthatunk a Hyppolit-előadás révén, melyet a Mohácsi testvérek átiratában, Kulka János, Elek Ferenc és Csákányi Eszter remek alakításaival hoz Pécsre az Orlai Produkciós Iroda július közepén, két előadás erejéig.

Quineau stílusgyakorlatai ugyancsak felfrissült változatban érkeznek: Venyige Sándor átiratában és rendezésében, groteszk vígjátékként adnak alkalmat Lajos Tamásnak, Kiss Sándornak és Zorgel Enikőnek a komédiázásra.

A zenés kínálat is sokszínű idén. Örök klasszikus az a tucatnyi Edith Piaf-sanzon, amely Vári Éva előadásában csendül föl július végén. A Kossuth-díjas színésznő évtizedek óta meséli el nekünk a megrendítő sorsú francia énekesnő tragédiák övezte életét. Csak legyen elég ülőhely a szabadtérin…

Közel négy évtizede alakult a Vujicsics együttes, s a délszláv zenei formáció azóta Európa folkzenekarainak élvonalába tartozik. Fergeteges hangulatot teremtenek fellépéseiken, s ezt június 28-án Pécsett is bebizonyítják. Az operett kedvelőit nagyszabású gála várja, melynek több mint ötven szereplője háromszáz kosztümben lép közönség elé. A musicalek kedvelői Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán koncertjén érezhetik jól magukat.

Aki kellemes nyáresti szórakozásra vágyik, és némi pikantériával fűszerezett, poéndús estre, annak a Camoletti-bemutatón a helye, hisz a Négy férfi gatyában című zenés vígjáték épp ezt ígéri Fodor Zsóka, Nyertes Zsuzsa, Fogarassy Bernadett, Böröndi Tamás, Straub Dezső, Beleznay Endre és mások jóvoltából.

A teljes programról részletek a www.pecsinyariszinhaz.hu honlapon találhatók. Az online jegyértékesítés elindult, június 1-jén pedig a Színház téri pavilon is kinyit, s természetesen a Pécsi Horvát Színházban (Anna utca 17.), valamint az előadások helyszínén is válthatók majd belépők.