Hatalmas pofonok Pécsről

Makai nemsokára bevisz egy jobbost

A pécsi Makai Renátó szinte minden létező harcművészetben kipróbálta már magát, de végül az itthon még nem igazán népszerű ketrecharc mellett döntött. Hat profi küzdelem után pedig már ott tart, hogy nemsokára a világ leghíresebb ketrecharcos csapatával fog edzeni az Egyesült Államokban, ahol belekóstol majd a pankrációba is.

hirdetés

Makai Renátó 9 éves kora óta sportol, aikidózott is egy keveset, utána pedig dzsúdóval folytatta. Számos korosztályos, regionális versenyen szerzett érmet, mígnem válogatott és olimpiai kerettag lett. Kezdeti, amatőr pályafutásának befejezése után, kikacsintott az éjszakai élet felé, kidobóként pedig durva dolgokat látott, amiről inkább nem is beszélne.

Makai nemsokára bevisz egy jobbost
Makai nemsokára bevisz egy jobbost

Kidobó-karrierje után újra a sport felé vette az irányt, 2012-ben pedig csupán kíváncsiságból indult a Pap László-féle „Erős ember” versenyen, ahol második helyezést ért el. Ezután Makai kipróbálta magát a bokszban, thai bokszban, brazil dzsicuban, és a grapplingben is. A harcművészetek e impozáns sorától pedig egyenes út vezetett a kevert harcművészetekig (Mixed Martial Arts, másnéven ketrecharc), hisz elmondása szerint itt tudott technikailag igazán kiteljesedni. Csapatával, a „Jó gyerek”-kel 2012-ben csatlakozott a Pécsi Dozsó SE-hez.

Hat profi ketrecharc-meccsből négyet nyert, ezek közül egyet úgy, hogy az ellenfél, miután a mérlegelésnél meglátta, nem állt ki ellene.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=KHpSP2SysIA” width=”670″]

Makai idén áprilisban már a világ egyik leghíresebb MMA csapatával, az American Top Team-mel edz majd, a felkészülés végén pedig egy profi mérkőzést is le kell tudnia, ami, ha minden jól megy, akár a nemzetközi porondot is megnyithatja számára. Amerikai útján Makai egyébként számos profi pankrátorral is találkozik és edz majd, bízva abban, hogy a pankrátoroktól megszerzett gyakorlat és tapasztalat jó alapokat fog nyújtani ahhoz, hogy csatlakozhasson a hazai pankrátor szövetséghez, valamint létrehozhassa a pécsi pankráció intézményi kereteit.

Makai edzés közben
Makai edzés közben

Kérdésünkre Makai elmondta, hogy ugyan kevesen tudják, de Magyarországon is ismerik és jó páran űzik is a pankrációt, ami színtiszta sportszórakoztatás, forgatókönyve van, nagy alakításokat láthatunk egy-egy meccs alatt, de végig kőkemény sportteljesítmény van a pankrátorok mögött.