Képeslapokon elevenedik meg Pécs múltja

Pécs múltját nem csupán régi újságcikkek, helytörténészek, múzeumi túrák segítségével ismerhetjük meg, hanem a városról készült képeslapok nézegetésével is.

hirdetés

A képeslapok Magyarországon az 1870-es években kaptak szárnyra, Pécsről pedig 1890-ben születtek az első üdvözlő lapok. Ezek a lapocskák fényképek alapján készültek, többnyire kézzel rajzolva, de később képeslapként utólag színezett fekete-fehér fotókat is árusítottak a városban. Nézzük is, milyen fejlődő-alakuló városképet vetítenek elénk ezek a bájos, szép és nagyon nosztalgikus képeslapok, melyekért újfent a Régi Pécs Facebook-oldalának és az Egykor.hu honlapnak lehetünk hálásak.

A vasútállomás és az Indóház tér sok pécsi fotóst megihletett, akiknek a képeiből képeslap is lett. Ez a kép 1898-ban született a térről, melyen látszik, hogy a vasútállomás épülete és környéke még elég rendezetlen, viszont utasok azok már ekkor is voltak.

indóház rp 1898

De itt egy másik, 1915-ből, már nagyobb az élet és több a szín:

indóház1915

Ezen a színes, rajzolt, 1900-as években kiadott képeslapon a volt Siklósi utca, azaz a mai Bajcsy-Zsilinszky utca látható. Ha úgy jobban tetszik: a mai vásárcsarnok helye.

siklósi-bajcsy 1900

Hogyan festhetett a Balokány az 1900-as évek elején? Csak elő kell kapni egy képeslapot, és meg is tudjuk. Íme, ekkor már ment a csónakázás (azaz “csolnakázás”) és a fürdő is, legalábbis az első fürdő, nem az, ami később városi fürdőként volt ismert.

balokány 1900

Nézzünk belvárosi képeslapokat is! Itt van például a Király utca 1900 körül, ráadásul villamossal. Sanszos, hogy a villamos ekkor még nem járt (csak 1913-tól), és hogy a rajzoló korai tervek alapján pingálta azt a lapra.

Király 1900

Még egy kis Király utca, 3 évtizeddel későbbről, 1930-ból, a Caflisch cukrászdával:

király 1930

Nem kérdéses, hogy a Színház tér képeslapra való látvány, és ezt 1920-ban is nagyon érezték a fotósok és festők:

színház1920

Látkép Pécsről képeslapon? Bizony, 1910 körül így festett a város a Ferences templom tornyából. Igen, a képeslap írója bakizott, hiszen szemben ott áll a városháza tornya.

látkép 1907

Ugorjunk a háború utáni időkbe, csak hogy egy-két példát mutassunk a szocializmus csodás képeslapjaiból is. Ezeken a képeslapokon a szocialista építészet “remekművei” és az újdonságok, valamint a klasszikus pécsi látnivalók is egyaránt ott vannak, reklámozva a várost. Például ezen az 1970-es üdvözlőlapon látható a Székesegyház, a Széchenyi tér, a SZOT üdülő és a Zsolnay kút is:

szoc 1970

Ezen az 1983-as lapon pedig Kertváros, a Szliven Áruház és Széchenyi tér virít:

szoc 2 1983

Tessék, itt van, egy képeslapon a szocializmus építészeti remeke, a Móricz Zsigmond tér, 1965-ből:

móricz tér1965

Nézzünk meg pár igazi üdvözlőlapot is. Karácsonyi hangulat árad például ebből az 1930-as, Széchenyi teret ábrázoló képeslapból:

kari 1930

Ez az 1940 képeslap pedig magáért beszél:

üdv1940

A fényképészek kedvelt témája lett a Tettye, így tehát nem csoda, hogy egy csomó tettyei képeslap készült a városban. Íme pár kedvencünk:

tettye4

tettye

tettye2

tettye3