Képletek és kalandozások: Lantos Ferenc kiállítása nyílik meg a pécsi MMK-ban

Lantos Ferenc (1929–2014) több mint 150 művét tekinthetjük meg a Modern Magyar Képtár új időszaki kiállításán, mely december 17-én, pénteken 16 órakor nyílik meg. Kihagyhatatlan program a pécsi művészetkedvelőknek!

El kell jutnunk odáig, hogy képeink vizuális képletek legyenek, amelyek lehetőséget biztosítanak a nézőnek ahhoz, hogy a képlet ismeretlenjeit a saját tapasztalataival helyettesítse be.
Az egész munkásságom egy vizuális kalandozás, melynek lényege a festészet értelmének keresése.

Lantos Ferenc

A pécsi képtár állandó kiállítása mellett a Janus Pannonius Múzeum Képző- és iparművészeti osztályának gyűjteményében lévő, illetve a pécsi művész által az önkormányzatnak ajándékozott alkotásokon túl számos magángyűjteményből kölcsönzött művet is megcsodálhatunk a december 17-én nyíló tárlaton – tájékoztatta lapunkat a JPM.

Lantos Ferenc nemzetközileg jelentős életművét, különböző korszakainak formai és ábrázolástechnikai gazdagságát, variációs sokféleségét mutatja be a kiállítás.
Az elemi, geometrikus motívumok vizuális nyelvének képletei és az egyéni kézjegyek festői gesztusainak kalandozásai, a grafikák, szitanyomatok, festmények, zománc- és farostlemezképek kiemelkedő – először itt megtekinthető – együttese által ez a kiállítás igazi szenzáció nemcsak a műértő szakmai elit, hanem az érdeklődő nagyközönség számára is

– írja a múzeum.

A kiállítás december 17-én, pénteken 16 órakor nyílik meg, Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, a kiállítás védnöke, valamint Nagy András, a JPM Képző- és iparművészeti osztályának vezetője nyitja meg.

A tárlat december 18-tól, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig tekinthető meg.