Milyen lesz a belvárosi kreatív pláza?

Ha minden a pécsi önkormányzat elképzelései szerint alakul, akkor 2017-ben megnyílhat a Király utcában az a kreatív pláza, amely az egykori Fegyveres Erők Klubja (FEK) helyén lehelhet új életet a belvárosba.

hirdetés

A régóta üresen álló egykori tiszti kaszinó épülete hosszú évek után került nemrég Pécs tulajdonába, bár hasznosítása évek óta szerepel a város fejlesztési programjaiban, hiszen a belváros revitalizálási folyamata keretében megkerülhetetlen az ingatlan élettel és különböző funkciókkal való megtöltése.

Páva Zsolt polgármester szerint mindenképpen ki kell aknázni az épület jó fekvését, ami több problémára is megoldást adhat.

– A telek két utcára nyílik, van egy hátsó kijárata a Mária utca felé. Ilyenformán megoldódhat, vagy jelentősen javulhat a belváros parkolási problémája egy megfelelő garázs megépítésével – bár ennek részleteit még pontosítani kell. Parkolási szempontból sokkal élhetőbb helyzet alakulhat ki – fogalmazott a városvezető.

Merza Péter, a pécsi városfejlesztési cég vezetője megerősítette a belváros élhetőbbé tételére vonatkozó polgármesteri szavakat. Merza szerint az épület fejlesztésével kapcsolatos terveket több peremfeltétel mentén határozták meg.

fek-fegyveres erők klubja2
Az emeleten is lennének kereskedelmi egységek.

– Egyrészt saját források híján kizárólag olyan projekt megvalósításában gondolkodhat a város, amely uniós pályázati pénzek hasznosításából oldja meg az épület felújítását-fejlesztését; arra való tekintettel, hogy frekventált belvárosi ingatlanról van szó. Mindenképpen jelentős forgalmat generáló, belvárosi funkcióval kell megtölteni az épületet és ennek a funkciónak olyan hatása kell, hogy legyen, amely az egész belváros vonzerejét növeli, hozzájárul a belváros gazdasági értelemben történő fejlesztéséhez – hangsúlyozta a szakember.

Az igazgató hozzátette, hogy a kreatív pláza egyszerre integrálja az unió által is támogatott helyi termelő-szolgáltató kkv-szektor fejlesztését, hiszen az épületben olyan funkciók lennének, amelyek során ezeknek a kisvállalkozásoknak (például egyedi szabó, műtárgy-készítő) a termékei , tehát alapvetően helyben alkotó és termelő vállalkozó áruit lehetne megvásárolni.

– Emellett ezen kreatív termékek megfelelően vonzóak ahhoz, hogy a belvárosba jöjjenek a pécsiek és a turisták is.

A város már nevesítette a projektet a 31,4 milliárd forintos uniós fejlesztési keretében, s az önkormányzat várja a konkrét pályázati felhívást, amely alapján meghatározhatja a projekt végleges tartalmát.

– Terveink szerint idén véglegesítjük a tartalmat, jövőre kerül sor az építészeti tervezésre és az uniós pályázat benyújtására, 2017-2018-ban pedig a konkrét kivitelezésre, megvalósításra.