Oscar-díjas a két pécsi orrszívó

Egy családi nyaralás indította el a pécsi apukákat a világhírnév felé. A mindennapjaikat akarták megkönnyíteni, végül azonban az általuk feltalált, újfajta orrszívó elnyerte a dizájn Oscar-díját, azaz a Red Dot díjat. Magyarországon ebben a kategóriában a pécsiek az elsők, akik bezsebelhették a német elismerést.

hirdetés

Letisztult formavilág, ugyanakkor játékos külcsín jellemzi a két családapa irodáját Pécs szívében. A tárgyalóasztalon pedig a gyermekek által ihletett találmány, ami megváltoztatta a mérnök szülők életét. A fura tárgyak, állatkák, hivatalosan orrszívók kék és rózsaszín színben ékeskednek az iroda közepén, ami sejteti, hogy a családban lány és fiú porontyok is vannak. A speciális orrszívó, azaz a NosiBoo történetét a családapáktól és egyben fejlesztő mérnököktől, Streitmann Waltertól és Mátrabérci Zsolttól ismerhetjük meg.Nosiboo

– Mókás, ahogyan ezek a kis állatkák uralják nálatok a teret. Hogy lettek családtagok az orrszívók, azaz a Nosiboo-k?

Streitmann Walter:

– Nyaralni indult a család, nagyszülők, testvérek és az utazás előtt azon vitatkoztunk, hogy ki cipelje a porszívót otthonról. Aztán a pihenő után elkezdtünk mérnökként is gondolkozni a dolgon, mivel családapaként is sokszor találkoztunk az orrszívás kellemetlen pillanataival. Így jött maga az ötlet 2,5 évvel ezelőtt, a prototípus pedig rá fél évre született meg.

Mátrabérci Zsolt:

– Maga a forma nem véletlen. Ez egy állatka, amit a fülénél a gyerekek meg tudnak fogni, miközben a szülő használja az eszközt. Nem mondom rá, hogy malac, vagy maci. Igazából bármi lehet. Pont ez volt a tervezés célja, hogy a gyerek fantáziája beinduljon, olyan designra törekedtünk, ami a gyerek képzelőerejét is megmozgatja, ezért magának tudja érezni az állatkát.

Nosiboo

– A forma és a technika pedig relatív gyorsan meghozta a sikert, méghozzá Németországból. Pontosan milyen díj is ez a Red Dot?

Mátrabérci Zsolt:

– Ez egy német alapítású díj. A Red Dot Design Awardot, azaz a “piros pontot” sokan a design Oscar-díjának titulálják. A legnevesebb autógyártók termékeitől a mobiltelefonokon át a más műszaki termékig mindenféle kategóriában lehet nevezni és több ezer termék közül válogatják ki mindig a legjobban sikerülteket. A Nosiboo a Medical Device, azaz orvosi eszköz kategóriában nyert díjat. Ebben a kategóriában magyarok még nem nyertek.

Streitmann Walter:

– Hozzá kell tennünk, hogy maga az orrhigiénia Magyarországon nagyon fejlett, tehát már a gyermekeknél komolyan foglalkoznak a magyar szülők azzal, hogy tisztítsák az orrjáratot. Európában nem törődnek annyira ezzel, ezért gondoltunk arra, hogy mi régi, bevált magyar “hagyományt” fejlesszük fel nemzetközileg is elismert, professzionális szintig. A kinézetre ez is magyarázatot ad. Modern, letisztult és természetesen hasznos.

Nosiboo

– Hasznos és még a gyerekek is szeretik. Mi kell még?

Mátrabérci Zsolt:

– Például, hogy halk, szabályozható és higiénikus. A szipka belseje szabadalmaztatott megoldás, a lényege, hogy ott marad a váladék és így könnyen tisztítható. Ezen az egy részen több hónapig dolgoztunk. Emellett hanggátló anyag került a készülékházba, így nincs tipikus porszívó hangja és még a szívóerőt is lehet szabályozni. Így újszülöttektől egészen négy éves korig használható.

– Mi lesz a következő lépés, amiről tudhatunk? Min dolgozik a csapat?

Mátrabérci Zsolt:

– Már egy nagy csapattal dolgozunk. Főleg pécsi orvosokkal, marketingesekkel. Kiegészítőket tervezünk és különböző színekben gondolkozunk. Na és persze azon, hogy piacra kerüljön és ott is tudjon maradni a termék. Eredetileg magánembereknek, családoknak terveztük, de egyre több bölcsőde, óvoda érdeklődik iránta. Legutóbb Ausztráliából és Japánból kaptunk levelet.

[box title=”Miért fontos az orrszívó készülék használata?”]- Az orrban pangó váladék számos betegség forrása, felülfertőződve légcsőhurut, középfül- és arcüreggyulladás alakulhat ki

– Az orr tisztán tartásával számos gyermekbetegség megelőzhető, a gyógyulás felgyorsítható

– Az újszülöttek még csak orron keresztül tudnak lélegezni

– Az eldugult orr gátolja a légzést, ezáltal nem tud a kicsi aludni, enni, cumizni[/box]

 • ders

  Hajrá fiúk! Gratula!

 • Gál Béla

  MIKOR, HOL ÉS MENNYIÉRT LEHET KAPNI ?????????????????

 • finci

  Nagyon klassz kis eszköz, gratulálok a díjhoz! Számomra megérte az árát!!
  (Nyílván nem egy zs kategóriás termék, szóval azon, hogy nem 5000 Ft-ba kerül lépjünk túl…)

 • vackor

  Én is gratulálok, de az ára húzós.

 • jani

  40 ezer 🙂 igy is erdekel hol lehet kapni?

 • pisztácia

  Szimpatikus! Hol lehet kapni? Mennyibe kerül?

 • Én

  Gratula!