Kettős gyilkosság szemtanúi voltak a pécsi diákok

A merénylet, ami megváltoztatta a világot

Hihetetlen, hogy az első világháborút kiváltó szarajevói merényletnek pécsi diákok szemtanúi voltak.

hirdetés

Kicsivel több mint 100 éve annak, hogy Ferenc Ferdinándot és feleségét, Chotek Zsófia grófnőt (avagy Hohenberg Zsófiát) Szarajevóban meggyilkolták. A Habsburg trónörökös és neje a monarchia egyik nagyobb lélegzetű hadgyakorlatát nézte volna meg a bosnyák fővárosban. A vasútállomáson Bosznia-Hercegovina katonai kormányzója várta őket egy kétkocsis uralkodói konvojjal, mellyel először a város központjába, a városházára igyekeztek egy díszfogadásra. A hírhedt és közismert merénylet a fogadás után történt, mikor Ferenc Ferdinánd és a grófnő távoztak autóikkal.

A merénylet, ami megváltoztatta a világot

Sokan nem tudják, de a tragédiának voltak olyan pécsi szemtanúi, akik testközelből látták az egészet. Trebbin Ágost pécsi történész járt utána az esetnek, és derítette ki, hogy a pécsi állami főreáliskola egy kisebb osztálykiránduló csapattal épp Szarajevóban tartózkodott a rendkívüli eset idején. Először azonban nézzük, hogy miként számolt be a Pécsi Napló a gyilkosságokról, melyekről többek között a pécsi iskolások és tanáraik is adtak információkat a szerkesztőségnek.

„Mikor a fogadtatás végeztével Ferencz Ferdinánd és Hohenberg Zsófia autómobilon távoztak, egy Csabrinovics Medelkov nevű 19 éves nyomdász-segéd bombát dobott a trónörökös pár autójába. Ferencz Ferdinánd karjával ellökte a bombát magától, úgy hogy az már csak a következő automobil előtt robbant fel, amelyben Booz Waldburg gróf és Nerizzi alezredes, a tartományi főnök szárnysegédei ültek, akik mind a ketten súlyosan megsebesültek. A közönség sorából hat embert értek a bomba szilánkjai, néhányan megsérültek.”

Ezután a trónörökös pár gépkocsija megállás nélkül robogott tovább – írja Trebbin –, azonban néhány perccel később megtörtént a világot megrázó gyilkosság:

„Amikor a városház útról lefordultak, délelőtt háromnegyed 11 órakor egy Princip Gavriló nevű grabovai származású nyolcadikas gimnazista ugrott elő és Browninggal a trónörököst homlokon lőtte, majd Zsófia hercegnőre lőtt, akinek a golyó a gyomrába fúródott” – írja szemléletesen a korabeli pécsi lap. Ferenc Ferdinánd és felesége a kórház felé vezető úton haltak meg. A merénylőket letartóztatták, a rendőrségen pedig bevallották, hogy közösen tervezték el a merényletet.

Pécsiek is látták a gyilkosságot!

Az osztálykiránduló diákok egyike, egy bizonyos Höfler János (aki felnőve a pécsi bőrgyár igazgatója lett) a szüleinek a következőképp számolt be a gyilkosságról:
Íme a képeslap hiteles szövege:

„Édes Szüleim! Amikor az első lövés eldördült, én már sejtettem az egészet, és a második lövés után olyan mérges voltam, hogy szerettem volna odarohanni, hogy leüssem a gonosztevőt. De addigra odarohantak már a tisztek, és úgy összeverték a büdöst, hogy nem mertem közéjük menni. Szeretném, ha úgy lenne, hogy a hírek, amiket hallunk, ne lennének igazak. Csókol: Muki”

„Muki” egy másik levélben ezt írta szüleinek:

„Mi talán huszonöt lépésnyire voltunk, és láttuk az egész merényletet. Még nem tudni, sokan azt mondják, hogy az egyik golyó a szájon, a másik pedig Zsófia hercegnőn, a mellén ment keresztül, sokan azt mondják, hogy mindketten meghaltak. Csók: Muki”

Trebbin Ágost még egy érdekes kapcsolódási pontot talált a szarajevói merénylet és Pécs között. A két merénylő ugyanis szigorú őrizet alatt pár órát töltött a pécsi vasútállomáson. Átutazóban voltak Csehországba, ahol már várta őket a börtön, ahol életük hátralevő részét töltötték.

Forrás: Hetedhéthatár, Dunántúli Napló archívum, Trebbin Ágost: Kalandozások a régi Pécs városában