Kiállítási, őrző-védő, vagy terápiás kutyát szeretne?

Aki Pécsett kutyát tart, és szeretné, ha szeretett „legjobb barátja” minél több jó, szórakoztató, kellemesen leterhelő ingerhez jusson, annak szerencséje van, hiszen a városban számos kutyás foglalkozásra van lehetőség a szokásos, hagyományos – engedelmességre, ügyességre, ösztönkontrollra nevelő – kutyaiskolák mellett. Nézzük is mik ezek!

Kiállításra és házőrzésre is nevelhetjük az ebeket

Pécsett négy sikeres kutyaiskola is működik, a Syrius, az Ebtanoda, a Pécsi Kutyás Grund és a Családi kutyaiskola. Az úgymond megszokott kutyaiskolai és kutyaóvodai foglalkozások mellett azonban ezek közül a sulik közül csak a Syrius az, ahol befizethetünk olyan egyéni kutyakiképzési programokra, melyekkel nem mindennap találkoznak a kutyatartók.

Kiállítási kutyánkat Pécsett is képezhetjük
Kiállítási kutyánkat Pécsett is képezhetjük

Az egyéni képzés előnye, hogy az oktató az egyedi elvárásainkat figyelembe véve tanítja ebünket, így pedig személyre szabottabb, gyorsabb lesz a tanulás. De miket tanulhatnak itt kutyánk az engedelmességre nevelés és az agility-feladatok mellett ilyen módszerrel? Az kutyusok így felkészülhetnek például tenyész-szemlére, kutyakiállításra, de ami talán még érdekesebb ennél az, hogy személyvédelmet és házőrzési feladatokat is tanítanak itt.

Terápiás kutyát is nevelhetünk!

Nemrég egy videónkban bemutattuk a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület terápiás kutyáit, akik pécsi betegeknek segítenek az Idegsebészeti Klinika Rehabilitációs Osztályán. Többször megkérdezték már azóta tőlünk, hogy hol és hogyan képezhetik kutyáikat terápiás kutyákká. Nos, a Misina és számos országos segítő kutyás egyesület közreműködésével OKJ-s terápiás kutyakiképzést szerveznek országos szaktekintélyek bevonásával Pécsett, szóval itt a lehetőség! Csak gyorsan, mert február 15-ig lehet jelentkezni a Misinánál! A képzés márciusban kezdődik és szeptemberig tart, az órákat minden pénteken délután és vasárnap délelőtt tartják majd.

De mit is csinál egy terápiás kutya? A terápiás kutya gazdájával együtt dolgozik, ők látogatnak el betegekhez és a gyógypedagógusokkal karöltve segítenek nekik a fejlesztő foglalkozásokban. Fontos a munkájuk, hiszen a betegek számára az unalmasnak vagy nehéznek érzett fejlesztő feladatok teljesítése szórakoztató, jó élménnyé tud válni így. A terápiás kutyák alkalmazása nagyon sokrétű: segíthetnek a mozgásfejlesztésben, az olvasni tanulásban, a pszichiátriai betegek kezelésében, az idős otthonokban. Továbbá a gazdi így megtanulhatja a kutyáját inger-gazdag környezetben is kontrollálni, és megtaníthatja arra is, semmilyen váratlan helyzetre ne reagáljon agresszívan. Tudni kell, hogy a betegek érzelmi kötődést is kialakíthatnak a kutyusok iránt, ezért ez a munka sok felelősséggel jár.

A csodálatos pécsi kutyadoki

Bíró Marcsi évek óta sikerrel működtet egy kutyapszcihológiával foglalkozó Facebook-oldalt, ahol hasznos tanácsokat oszt meg a kutyatartókkal azért, hogy az gazdik és az ebek jobban megértsék egymás nyelvét.

466171182-cesar-millan
Cesar Millannak Pécsett is vannak követői

A kutyapszichológia szerte a világban népszerű, célja pedig az, hogy a kedvenceink ösztöneit, világukat, „működésüket” a viselkedésükön keresztül ismerjük meg, és hogy így egy szorosabb és sikeresebb kommunikációt alakítsunk ki velük a kellő szabályok és korlátok megszabásával. Ebből kifolyólag a gazdik kutyájuk mellett jobban megismerhetik önmagukat is. Ha ez ismerősen hangzik, az nem véletlen, hiszen Bíró Marcsi Facebook-oldalán legtöbbször arra a Cesar Millanra hivatkozik, akinek a nevéhez kötődik ez a módszer, és akit a tévéből „a csodálatos kutyadokiként” ismerhetünk.