Kelták voltak a legelső pécsiek

A keltáknak köszönhetjük az első városnevünket?

Se szeri, se száma azoknak a történelmi nyomoknak, leleteknek, legendáknak és igaz történeteknek, amelyek Pécs római emlékeivel, vagy épp a törökökkel vannak kapcsolatban. Azt azonban, hogy a kelta nép mit csinált Pécsen, sokan annak ellenére sem tudják, hogy a városban és a környéken is akadnak olyan helyek, amelyek arra utalnak, hogy a kelták voltak az első „pécsiek”.

hirdetés

Valljuk be, Pécs izgalmas, érdekes és gazdag történelmi múltját nem a kelta néppel kapcsolatban szoktuk emlegetni, hiszen a rómaiak és a törökök jóval több emléket hagytak ránk. Pedig a kelta nép nagyon fontos szerepet játszott Sopianae, és így persze Pécs kialakulásában is.

A jakab-hegyi kelta földvár  maradványai
A Jakab-hegyi kelta földvár maradványai

Gábor Olivér, a Janus Pannonius Múzeum régésze lapunknak elmondta, hogy a Kr.e. 1. században két nép élt és harcolt itt egymással, a pannonok és a kelták. Hosszan tartó viszályukat azonban elhomályosította a rómaiak hódítása, amit a Kr.u. 1.században kénytelenek voltak együtt végignézni. Voltak ugyan pannon felkelések is a betörő rómaiak ellen, de ezek alig voltak sikeresek.

A rómaiak feljegyzéseiből az derül ki – folytatta a régész – , hogy feltehetően a pannonokat tartották erősebb, dominánsabb, vagy csak létszámban nagyobb ellenfélnek. Ezért lehet az, hogy a rómaiak Pannóniának nevezték a helyet, nem pedig valamiféle kelta fölényre utaló néven.

A kelták a rómaiak ellen támadnak
A kelták a rómaiak ellen támadnak

Mégis, a régészek spekulációja alapján a kelták hatalmas szerepet játszottak a korban. A rómaiak ugyanis többször említik a kelták fejlett városkezdeményeit (azaz oppidumukat). Az oppidumok jól szervezett, sánccal körülvett hatalmi- és kereskedelmi központok voltak, a jelenlegi Pécstől nem messze, a Jakab-hegyen a rómaiak pontosan egy ilyen központba futottak bele. A rómaiak viszont azt nevezték városnak, amelyeknek már több százezer lakosuk volt.

Ebből pedig az a következtetés vonható le, hogy a kelták itteni települése sem volt elhanyagolható méretű. A forrásemlékek szerint a kelták voltak az első pénzverők is, ezért itt szinte biztosan nagy volt akkoriban a jövés-menés “Pécsen” is.

A jakabhegyi földsánc
A Jakab-hegyi földsánc

A Jakab-hegyen egyébként a monumentális sáncokon belül elhelyezkedő fellegvár nyomait a mai napig látni. Ezt a várat, ami akkoriban a Kárpát-medence legnagyobbja volt, a rómaiak elfoglalták – ezzel elhozták a „Római békét”, amihez nem szükséges egy fellegvár.

A közeli vaskori kelta telepeket azonban a rómaiak érdekes módon meghagyták. Erre a városkezdemény nagy részét alkotó telepegyüttesre építették később (a 2. és a 3. század körül) Sopianae-t. A rómaiak tehát nem a semmiből kezdték el felépíteni Pécs elődjét, ezzel együtt pedig az is feltételezhető – mondta Gábor Olivér –, hogy a kelták voltak a település alapítói, vagyis az első pécsiek.