Kincseket keresnek a Mecsekben

A világon jelenleg ötmillióan játsszák, Magyarországon 19959 aktív kincskereső és több mint 3571 geoláda van. A geocaching elnevezésű játék 2001 óta van jelen hazánkban.

hirdetés

A geocaching egy amerikai eredetű játék, mely 2000-ben indult útjára. Ez egy természetbarát hobbi, szabadidős tevékenység, amit a világon jelenleg ötmillión játszanak. Hazánkban 2001 óta van jelen, és hivatalosan a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület képviseli.

A geocaching lényege, hogy a vállalkozó kedvű játékos egy jól lezárt dobozkát, azaz geoládát elrejt egy általa kiszemelt, megismerésre érdemesnek ítélt helyen, majd egy erre alkalmas GPS készülékkel rögzíti a rejtekhely pontos koordinátáit. Az adatokat eljuttatja a játék magyar, illetve nemzetközi honlapjára, ahol azok bárki számára elérhetővé válnak. Ezután kezdődhet a kincsvadászat.

Maga a geoláda egy vízhatlanul záródó háztartási dobozka, valójában egy kincsesláda, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy naplófüzet, egy kétnyelvű üzenet a megtalálónak, akár a véletlenül odatévedőnek is, egy íróeszköz és valami apró kis ajándék, ami a megtalálót illeti. Viszont ebből az is következik, hogy a kincsvadásznak egy másik apró ajándékot kell magával vinnie, így a következő sikeres játékos sem távozik üres kézzel.

Ajándékot és üzenetet rejt a geoláda

– Négy éve kezdtem el játszani – meséli Lázár Boglárka, egyike az aktív pécsi kincskeresőknek. – A gyerekeim állandóan a számítógép előtt ültek, ki akartam őket mozdítani, ekkor bukkantam rá a geocaching játékra, ami a fiaimnak is nagyon tetszett.

A geocaching azért olyan kedvelt, mert családok is játszhatják, de kortól, nemtől függetlenül bárki. Vannak kifejezetten autósoknak, bicikliseknek, gyalogosoknak szóló útvonalak, sőt az is előfordul, hogy fára vagy sziklára kell mászni egy-egy kincsesládáért. A rejtések között pedig erdei és városi helyszínek egyaránt szerepelnek.

– Az első alkalommal nem volt GPS-ünk, igazából azt sem tudtuk, mit kell keresnünk – folytatja Lázár Boglárka. – Aztán a negyedik keresésnél megtaláltuk az első geoládánkat, igaz, ránk sötétedett, de hatalmas élmény volt.

 

Saját geoládát ötven megtalálás után lehet elrejteni

Ahhoz azonban, hogy a vállalkozó kedvű játékos elrejthesse saját geoládáját, ötven kincses dobozt meg kell találnia. Ezt követően egy 12 tagú moderátori testület különböző szempontok alapján dönti el, hogy az illető kiteheti-e a ládáját. Ha a bizottság jóváhagyja a tervet, megjelenhet a geocaching magyar honlapján.

– Ez tipikusan a mai ember játéka, hiszen minden játékos függ a másiktól, mert ha x nem rejt, y nem tud keresni – mondja Boglárka. – Pécs és Baranya megye egyébként nagyon aktív. Jelenleg 267 geoláda van elrejtve valahol, csak Pest és Veszprém megye előz meg bennünket, egyelőre.

A dél-dunántúli geokesserek évente kétszer tartanak rendezvényt, ahová az ország minden tájáról érkeznek játékosok. A résztvevők családos és felnőtt kategóriában indulhatnak. A kihívás és a kincskeresés mellett ez egy szórakoztató túra is. Ráadásul olyan helyeket lehet felfedezni minden alkalommal, amiket a geocaching nélkül talán soha nem sikerült volna.