Kocsmákban csinálnak karriert

Pécsett is elterjedőben vannak a különböző kulturális profilú vendéglátóhelyek. A belvárosban legalább három-négy olyan kávézó vagy kocsma működik, amelyek alkalmi galériákká válnak időről időre. A hivatalos kiállítóterek szakmai ajánlás nélkül szóba sem állnak a kezdőkkel; a kocsmák nem kérnek ilyesmit.

hirdetés

Torz, ijesztő arcok a fotókon.  A csúnyaság a pécsi Rédling Hannának a szenvedélye. A cél azonban nem a megbotránkoztatás, hanem a figyelemfelkeltés. Képeit ezért egy kiállításon mutatja be. Élete első tárlata a Csinos nevű kocsmában lesz.

– Mindenki meg akarja valósítani önmagát, és mindenki egy kicsit másképp. Nagyon sok művész van, ezért nehéz kiállítóhelyet kapni, és betörni a művészvilágba, főleg kapcsolatok nélkül – mondta Rédling Hanna.

Egy másik belvárosi kávézóban pedig a kétszeres Nívódíjas pécsi fotóművész, Marsalkó Péter képei lógnak a falon, de amatőr tehetségeknek is jut hely bőven.

– Vagy e-mailben jelentkeznek a művészek, vagy egyszerűen csak bejönnek, megmutatják a képeiket. Rangsoroljuk őket, és megnézzük az időbeosztásunkat, hogy mikor tudjuk kiállítani azokat – mondta Szép Tamás, a Nappali üzemeltetője.

Az üzlet nem az anyagiakra, hanem a „mindenki jól jár” elvre épül. A vendéglátóhelynek nem kell dekorációról gondoskodnia, a művészpalánta pedig kiállíthat. A dologban pedig nincs semmi kockázat.

Nem úgy, mint egy hivatalos galériában. Itt nem tehetik meg azt, hogy abszolút képzetlen, hobbiművészek alkotásait mutassák be. Fiatal tehetségek csak szakmai ajánlás, vagy művészeti képzés fejében jelenhetnek meg náluk. De az utcáról bekopogtató amatőrök náluk szóba sem jöhetnek.

– Úgymond valamilyen hivatalos minősítéssel kell rendelkeznie a fiatal művésznek, aki nálunk szeretne kiállítani. Ez lehet a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségének vagy a Magyar Képzőművészek Országos Szövetségének a minősítése vagy tagsága – mondta Gamus Árpád, a Pécsi Galéria igazgatója.

A kulturális rendezvényeket szervező kocsmákban egyébként azt tapasztalják, hogy a hely valóban működhet kiállítótérként is. Sokan például kifejezetten az alkotásokra kíváncsiak, s ezért térnek be hozzájuk.