Korhadt fákból varázsolnak szobrokat

Korhadt fából szobrok (2)

hirdetés

Vissza a természetbe! Kiszáradt fákból készülnek szobrok Pécsen. Az elkorhadt növényekbe a Pécsi Tudományegyetem hallgatói lehelnek új életet, az alkotásokat pedig oda helyezik vissza, ahová valók: a természetbe, a PTE botanikus kertjébe.

A szobrok és a környezet is eltér a megszokottól ezen a pécsi kiállításon. A főként fából készült tárgyakat a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjében állították ki.

– A botanikus kertből kapunk faanyagot és a tradicionális anyag is diktálta, hogy ide is ilyen munkák kerüljenek vissza, fa, bronz, fém alkotások – mondta Tompa János Csaba, a művészeti kar hallgatója.

Korhadt fából szobrok (3)

Így az elmúlt években kiszáradt fák újra visszakerültek eredeti helyükre, csak más formában. Az alkotásokat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának szobrászai készítették a környezettervezés kurzus keretein belül.

– Hagyományteremtő céllal szerveztük ezt a kiállítást még tavaly, nagy sikere volt. Az időzítés sem véletlen, mert ilyenkor még sok növény kint van a szabadban a jó idő miatt. Amíg nem kell őket berakni, addig üresek a kiállítótereink és ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy az ide látogatók a szokványostól eltérő helyzetben lássanak olyan szobrokat, amiket a saját hallgatóink készítenek – mondta Babayné Boronkai Erzsébet, a PTE Botanikus kertjének vezetője.

Korhadt fából szobrok (1)

A több száz fajta orchidea között található tucatnyi szobrot szeptember 26-án, a Kutatók Éjszakáján különleges fényekkel világítják majd meg, de az érdeklődők még októberben is megnézhetik a tárlatot. A szobrok megtekinthetők a kert nyitva tartási idejében hétfőtől csütörtökig 7-15 óráig és pénteken 7  és 13 óra között.