Körte papa, az első Pécsi Bácsi

Nagy sikerrel zárult nyár elején az első Pécsi Bácsik Fesztivál, amit Tamás Éva játéktára és együttesének tagjai szerveztek a Zsolnay Kulturális Negyedben található Bóbita Bábszínház színpadán. A kezdeményezés során harminc ismert és közismert pécsi személyiség vallott a városhoz fűződő kapcsolatáról, pécsiségéről, közülük választotta ki a nagyérdemű a végső győztest, Körtvélyesi László fotóművészt.

hirdetés

Tamás Éva együttesének Pécsi bácsi című dala 2015-ben elnyerte a Pécs dala elnevezésű díjat a Made in Pécs fesztiválon. A siker ösztönözte arra a zenészeket, hogy továbbgondolják a dalban megénekelt pécsiséget, s fesztivált szervezzenek a legjobb pécsi bácsi megtalálására. Ennek érdekében harminc ismert pécsi személyről készítettek 2-3 perces videoklipet, amelyben magukról, pécsiségükről, a várossal való kapcsolatukról vallottak. A saját Facebook-oldallal és YouTube-csatornával rendelkező kezdeményezés során a szavazók dönthették el, hogy a jelöltek közül kik kerüljenek be a döntőbe, s végül kit válasszanak meg elsőként Pécsi Bácsinak.

körte, pécsi bácsi, hl03
Körtvélyesi László szerint folytatásra érdemes kezdeményezés

– Az internetes szavazáson harmadik lettem, a fesztiválon tartott újabb, interaktív voksolás eredményeként összességében én végeztem az első helyen – mondta a győztes. Körtvélyesi László, a népszerű Körte szerint szerencsésnek mondhatja magát, hiszen foglalkozása miatt eléggé “kirakatban” van, sokan ismerik.

– Ugyanakkor ez a fajta “hangos” bemutatkozás, ami a fesztiválon zajlott, számomra is érdekes információkkal szolgált, hiszen hiába ismerem a többieket, nagyon sok érdekesség kiderült róluk, amelyek érdemesek arra, hogy minél többen megismerjék a történeteiket, személyiségüket, életüket, szerepüket ebben a városban, s ennek megfelelően valamiféle nyomot hagyjanak maguk után.

Körte úgy véli, hogy jó lenne folytatni ezt a remek ötletet.

– Számomra a legnagyobb tanulság az volt, hogy ez egy folytatandó sorozat első – vagy inkább – nulladik – fejezete volt, amit felfoghatunk egy sajátos pécsi hangoskönyv-kezdeménynek is. Ha ez megfelelő támogatást kap a későbbiekben, akkor tudatosan építkezve olyan sajátságos lenyomata lehetne a város kulturális életének, ami hiánypótló projekt lehetne.

Ők is jelöltek voltak
Harminc közéleti személyiség vallott pécsiségéről a kezdeményezés keretében, mások mellett Páva Zsolt polgármester, Bódis József, a PTE rektora, Rátgéber László kosárlabdaedző, Rudán Joe zenész, Borza Endre építész, Bagossy László rendező, Hári József tanár, Stenczer Béla színművész, Sramó Gábor, a Bóbia Bábszínház igazgatója, Kiss Endre, a Szigetvári Takarékszövetkezet elnöke, Nagy Bandó András humorista, Kékes Ferenc egykori politikus, Simon István, a Pécsi Harmadik Színház menedzsere. Az volt a cél, hogy felhívják az ifjú nemzedék figyelmét arra, hogy érdemes az idősebb generációkkal beszédbe elegyedni, történeteiket meghallgatni, rajtuk keresztül megismerni a város múltját, kulturális értékeit. A szervezők utat szeretnének nyitni a különböző korosztályú és értékrendszerű gyerekek és felnőttek között