ICWiP: kulturális fővárosok zenekaravánja

Tizennegyedszer lesz júliusban Pécsi Nemzetközi Kultúrhét. Európa egyik legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiválját július 24- 31. között rendezik meg. Az ICWiP fő helyszíne idén a pécsi Dóm tér lesz. A Pécs2010 programsorozat kiemelt rendezvényének legnagyobb koncertjeit várhatóan Goran Bregovic és a Wedding and Funeral Orchestra, valamint a Pécs–Ruhr-vidék–Isztambul Karawane 2010 adja. A Bregovic-koncertre Budapestről élményvonat indul július 31-én a Nyugati pályaudvarról.

hirdetés

Az immár tizennegyedik alkalommal megrendezendő kultúrhét programja nem egy megszokott, hagyományos fesztiválé, hiszen egy színes, számos kultúrát és művészeti ágat bemutató városi ifjúsági fesztivált és egy színvonalas nyári egyetem jellegű, interdiszciplináris konferenciát ötvöz.

Az ICWiP Közép-Európa és az Alpok-Adria térségének egyik legismertebb és legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiváljává vált. A rendezvényre több mint 300 fiatalt várnak a szervezők a világ minden tájáról, Dél-Amerikától Afrikán és Európán át egészen a Távol-Keletig, s a magyar fiatalok, egyetemisták előtt is nyitott, hiszen egyedül az angol nyelvtudás a részvétel feltétele.

Az idei programsorozat címe „Balkán: Újrahangolva”, a fesztivál fő fellépői: Goran Bregovic Wedding and Funeral Orchestra (SRB), Big Daddy Wilson (USA), Russkaja (A-RU), Besh o droM, Péterfy Bori + Love Band, Heaven Street Seven, Zbogom Brusli (SRB) és a három kulturális főváros nagyszabású, közös világzenei produkciója, a Pécs–Ruhr-vidék–Isztambul Karawane 2010. Az fesztiválprogram koncertjei minden este nyitottak és ingyen látogathatóak.

A Goran Bregovic-koncertre idén élményvonattal is érkezhetnek az érdeklődők, amelyet a MÁV Nosztalgia indít július 31-én, a budapesti Nyugati pályaudvarról 12.50-kor. A vonat megvárja a koncert végét, és éjszaka indul vissza. Az utasok az élményvonaton welcome drink mellett, különleges környezetben, kényelmes kocsikban már a vonaton ráhangolódhatnak a pécsi programra, hiszen a koncertvagonban élőzene is várja az őket. Emellett a legfinomabb villányi borokat is megkóstolhatják a fesztiválozók az vonat bárkocsijában.

A vonattal utazik az EKF-program nagykövete, Vujity Tvrtko is, mint a pécsi élményvonat házigazdája. A Pécs2010-es évad januári megnyitójára készített és felmatricázott „Kultúrában utazunk” vasúti kocsi is a fesztiválvonat része lesz.

Kiegészítő programként a látogatók a koncert előtt kisvonattal megtekinthetik Európa Kulturális Fővárosának épített örökségét, történelmi belvárosát, vagy az élményvonattal Pécsről továbbutazhatnak Villányba. A vonat utasait a pécsi állomáson a koncertet követően a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar élőzenéje búcsúztatja.

Hirdetés