Kutyák gyógyítanak Pécsett

Csodadokik a négylábúak

Fogyatékkal élő és problémás, nehezen kezelhető óvodásokat gyógyítanak terápiás kutyák segítségével Pécsett. Az eredmények pedig nem maradnak el.

Terápiás vizsgával rendelkező kutyák érkeztek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportjához. A négylábú dokik a súlyosan sérült fiataloknak segítenek, akiknek a hangulatára is igen kitűnő hatással vannak.

hirdetés

– A projekt a közelmúltban indult, egy évig tart, utána kiértékeljük a fejlesztés eredményét. Kiderül, hogy kinek mekkora segítségre van igénye, és mennyiben javul az állapotuk – mondta Resálné Mariann, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyógypedagógusa.

A terápia a fiatalok személyiségét, mozgását fejleszti, illetve önállóságra is nevel  – tette hozzá a szakember. A foglalkozások során játszva tanulnak, az állatokkal való kommunikációt, a velük való bánásmódot, szociális élethelyzeteket gyakorolnak, s a cél az, hogy minél jobban be tudjanak illeszkedni a társadalomba.

A hatékonyságára jellemző, hogy előfordult olyan is, hogy egy mozgásában korlátozott fiatal a kutya hatására többet fejlődött, mint korábban az ápoló közreműködésével.

Pécsett jelenleg kilenc ebet és gazdáikat képeztek ki terápiás célra. A vizsgán az az állat mehetett át, amelyik tulajdonságában is megfelelt az elvártnak.

– A kutyában semmiféle agresszió nem lehet, ez nagyon fontos, hiszen nem őrző-védő feladataik vannak. Nem támadhat vissza, nem okozhat semmiféle sérülést, balesetet. Emellett a kutyának egyfajta fájdalomtűrő képessége kell, hogy legyen – hangsúlyozta Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke.

A foglalkozásokon nemcsak a kutyák és gazdáik, hanem a fiatalok gondozói is részt vesznek. A fogyatékkal élők mellett az egészséges, ám nehezen kezelhető óvodásokon és a szorongásos, lelkileg sérült gyerekeken is segítenek a házi kedvencek.

Hirdetés