Légirazziáznak a pécsi polgárőrök

Egy különleges helikopterrel a levegő uraivá váltak a baranyai polgárőrök. A Pécsen állomásozó önkéntesek mostantól gyrocopterrel is pásztázhatják a földet. Ez a légijármű olyat tud, amit más nem.

hirdetés

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az ország egyik legfelszereltebb  “légi polgárőri egysége”  állomásozik Pécsett. A Baranyában bevethető polgárőrök  már nemcsak a földön, hanem a levegőben is tudják segíteni a rendőrök munkáját. Két siklóernyős trike, drón és most egy gyrocopter is rendelkezésükre áll.

gyrocopter
A gyrocopter – a polgárőrök ehhez hasonlóval szelik majd az eget (képünk illusztráció)

– Bűncselekmények megelőzésére, felderítésére tudjuk használni a gyrocoptert. A siklóernyőhöz képest sokkal több területen alkalmazható, hiszen ez a légi jármű olyan időben is fel tud szállni, amikor már a kis repülőgépek és siklóernyők a földre kényszerülnek – mondja Cseh László, a Baranyai Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke.

Ez a siklóernyős trike két fővel emelkedik a magasba
Ez a siklóernyős trike két fővel emelkedik a magasba
 A gyrocopterhez  pilótát is képeznek, aki hamarosan már a levegőbe is tudja emelni ezt a járművet. A baranyai polgárőrök körében egyébként több repülésben, valamint ejtőernyőzésben is jártas tag van, akik kamatoztatni tudják tudások egy-egy szolgálat idején.

A legújabb trike is megérkezett
A legújabb trike is megérkezett

– Ezek az eszközök egymást kiegészítve segítik a munkánkat. A drónt nemrég kaptuk meg, de már egy idős ember keresése miatt a levegőbe is kellett emelnünk. Szerencsére az úr meglett. A gyrocopterrel viszont olyan helyekre is be tudunk majd repülni, ami esetleg elzárt terület – mondja Cseh László.

Ez azt jelenti, hogy árvíz idején a folyókhoz vagy akár a határszélre is bármikor riasztást kaphatnak a baranyai polgárőrök. A megyében egyébként 117 egyesület működik, köztük lovas egységek, quadosok, robogósok. Az országban összesen 55 ezer polgárőr teljesít szolgálatot szabadidejében, teljesen ingyen.

 Íme egy korábbi videó, amit róluk forgattunk: