A legjobb túrák Pécs környékén – kezdőknek is!

Hatalmas túrára hívnak húsvétkor!

Megjött a jó idő, talán lassan a tavasz is felüti fejét. Érdemes ilyenkor kimozdulni, hiszen a város környéke és a Mecsek rengeteg szépséget tartogat. Földesiné Kövesi Ildikó, a Mecsek Egyesület túravezetője szolgált jó néhány útvonaltippel.

hirdetés

Az első alkalmakkor érdemes inkább rövidebb, 2,5-5 kilométeres távot választani. Fontos, hogy kellemes élmény legyen a túrázás és semmiképpen sem megerőltető, ezért jobbak a hegyről lefelé tartó séták.

Földesiné Kövesi Ildikó szerint a tapasztaltabbak már ismerik a Mecseket, de a kezdőknek még nagyon fontos, hogy legyen náluk térkép vagy GPS. Rengeteg előre nem látható esemény történhet: például egy vihar kidönt egy jelzéssel ellátott fát.

mecseki_turak
Már a 19. században szerettek túrázni

Annak ellenére, hogy a Mecsek az ország egyik legjobb turistajelzés-rendszerével rendelkezik, fontos, hogy ismerjük ezeket a kis szimbólumokat. Ha pedig eltévedne a túrázó, vissza kell térni a legutóbb látott jelzéshez, és újra elindulni onnan.

A Mecsek Egyesület 1891-ben alakult, azóta folyamatosan hálózzák be a tagok a város feletti parkerdőt újabb és újabb útvonalakkal. Jó, hogy a helyi járatú autóbuszok egyre több helyen fordulnak meg a hegyoldalban, több helyen tehetik ki a túrázni vágyókat.

Válogathatunk a túracsoportok között
Fontos, hogy ismerjük a jeleket

– A tapasztalatlanabbaknak ajánlom, hogy a Mecsek Egyesület által szervezett túrákon és a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség által szervezett túrákon vegyenek részt, hiszen itt az óvodás korosztálytól az idősekig mindenki megtalálhatja a saját képességeihez mért nehézségi fokozatú kirándulásokat.

Hol kezdjük?

Számos túraútvonal indul a Misinatetőről. Ezek különböző hosszúságúak és nehézségűek. Kövi Ildikó a 3 kilométer hosszúságú, Dömörkapun át Tettyére érkező vonalat ajánlja a kezdő túrázóknak.

túra1

A Pálos kolostorhoz is leérhetünk a Misináról a Manduláson és a Mecsekkapun keresztül. Ez a táv egy picit rövidebb, csupán 2,5 kilométer.

túra2

Körtúrára is indulhatunk: a Kis-Tubesen, a János-kilátón és a Rotary-körsétányon át visszajuthatunk Misinatetőre. Ez viszont hosszabb táv a bevállalósabbak számára: öt és fél kilométeren keresztül élvezhetjük a Mecsek szépségeit.

túra3

A kisebbek közkedvelt helye a Remete-rét. Innen is sokfelé elindulhatunk, de egy 2,5 kilométeres körséta a Sós-hegyi kilátón át vissza a rétre egy kellemes kikapcsolódást nyújtó szombat délután lehet.

túra4

Akár a Dömörkaputól is tehetünk egy körsétát, érintve a Kis-rétet és a Hideg-kútat. Ez a táv szintén 2,5 kilométeres, de a környezet szépsége miatt elfelejtjük azt a kis fáradságot is, ami a lábunkban jelentkezhet.

túra5

Ezek az utak tehát gyerekekkel, családosan simán bevállalhatóak, olyanok is túrázhatnak itt, akik még azelőtt fel nem álltak a karosszékből.

Frissítve

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség jelezte, a Mecsek túraútvonalainak jelzéseit az ő minősített jelzésfestőik tartják karban, és nem a Mecsek Egyesület tagjai, így a cikkben leírt, Mecsek Egyesület tagja által megadott információ hibás.