Lengvárszky: “Maradok itten, maradok”

Lengvárszky szerint keményen kellett dolgozni, hogy ne veszítsen vonzerejáből a pécsi egyetem

Sorozatunkban úgy mutatjuk be a pécsi városházi képviselőket, ahogyan még nem ismerhették őket. Megtudhatjuk, mit szeretnek a városunkban, mivel foglalkoznak szabadidejükben. Lengvárszky Attilát (ÖPE) kérdeztük.

– Melyik a legkedvesebb emléke, amely Pécshez kötődik?

– Sétatér a gyermekkorom, hitem, eszmélésemnek a helyszíne. Itt kezdődött a lét, itt laktunk főbérletben.

– Melyik a kedvenc pécsi helye, helyszíne? 

– A Szent István tér és a Sétatér.

– Mit szeret legjobban a városban?

– A város fekvését, ahogy a Mecsek lábához kapaszkodik, felkúszik rá évszázadok óta a lét. Amikor befordulok az autópályáról a négysávosra, s elém tűnik a város ezernyi fényével, épületével: eleinkkel együtt mindannyian ott vagyunk lenyomatként, pontként, beleégve, beleégetve a szétterülő-felkúszó város szövetébe, mi mind, mindannyian, akik e sorokat olvassuk… látom magunkat, visszanézem a történelmünket, és ez jó.

– Ha élhetne más országban, városban, akkor hol élne és miért pont ott?

– Nincsenek az életemben „Mi lenne, ha?” „Hogy lenne, ha?” kérdések. Csak a „Mi van?”, A „van” szituáció” érdekel, és az, „Hogy lehet jobb?”, hogy lehet jobbá tenni valamit, ami most van… Pécsett kapott tisztviselői lakást nagyapám 1920-ban, itt élt és tanította édesanyám a legszegényebbeket a keleti városrész peremén; itt születtem én is, itt kaptam munkát a kezdetektől a mai napig a várostól, az egyetemtől, ide köt a sorsom, a feladatom, a hivatásom, a szolgálat; Cseh Tamással mondom szabadon: maradok itten, maradok! Maradok, ameddig csak szükség van rám, ameddig szolgálhatok.

Névjegy:

Családi állapot: házas

Gyerekek: Szabolcs 28, Ágnes 27, Levente 23.

Kedvenc film: Az ördög ügyvédje: arra figyelmeztet, hogy az emberi bűnök közül legveszélyesebb a hiúság. Ennek mindannyian áldozatul esünk, itt él hétköznapjainkban, ezen keresztül működünk, tartjuk fenn magunkat, vélt vagy valódinak hitt énünket, egymást, modern mítoszokat vonva magunk köré, mások köré, közben igazi értékeinket áldozatul odadobjuk prédának… Fontos, hogy ne így legyen! Ezért nézzük. De Te fabula narratur! (Rólad szól a mese!).

Kedvenc könyv: Legújabban Márai Sándor: Egy polgár vallomásai. Benne vagyok minden ízében. Apámhoz való viszonyommal, gyermekeim szemében látva, láttatva önmagamat. Kultúrámban, identitásomban, elkötelezettségemben a hazám és városom iránti szeretetemben.

Szabadidő: Nincs nagyon. Néha egy szivar borral vagy konyakkal. A többi munka, szolgálat.

Hol nyaralna legszívesebben, miért? Ahol napfény van, vízpart van vagy hegyek, szauna, gőz, egy jó könyv, és ott vannak azok, akik legközelebb állnak a szívéhez, és nincs ott senki, aki ismerős. Régebben hegyek, magashegyi túra.

hirdetés

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.