Lenne munka Pécsett, de nincs szaki

Külföldről kell munkaerőt bérelni, mert itthon nincs elég kőműves, villanyszerelő vagy éppen hegesztő. Pécsett a kamara már pedagógusokkal üzen a szülőknek, diákoknak, hogy milyen pályán érdemes továbbtanulni ahhoz, hogy legyen is munkájuk.

hirdetés

Részletes tájékoztatással, többszöri üzemlátogatással segítene a munkaerő-piaci helyzeten a Kereskedelmi és Iparkamara Pécsett. A műszaki pályán ugyanis hiány van munkaerőből – mondta Cséfalvay Ágnes, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

– Pedagógusoknak szeretnénk tájékoztatást adni, hogy mik azok a szakmák, mi az a munkaerő-piaci helyzet, ami most jellemző Baranyára, illetve országosan is – tette hozzá Cséfalvay.

 

[frame]Még a tanárok sem tudják

A tájékoztatás és a pedagógusok továbbképzése ilyen formában teljesen új kezdeményezés a kamarától. Azért volt rá szükség, mert a tapasztalatok alapján még az iskolák pedagógusai sincsenek tisztában azzal, melyek a hiányszakmák – mondta a PBKIK szakembere. Cséfalvay szerint muszáj az osztályfőnököket és a pályaválasztási felelősöket felvértezni ezekkel az információkkal, hogy a jövőben ne külföldről kelljen megvásárolni vagy bérelni a munkaerőt.[/frame]

 

Öt évvel ezelőtt például hét diák volt gépi forgácsoló szakmában Pécsett, most pedig 60 diák tanul annak. A kamara célja a továbbiakban is az, hogy más szakmák tekintetében is növelje a munkakedvet, és ezáltal a munkaerőt.

Pécsett például van olyan üzem, ahol az alkatrészek hegesztését lengyel bérelt munkaerőből tudják csak megoldani. A gyárban a dolgozók 85 százaléka külföldi.

– Gyakorlatilag az egész városból hiányoznak a lakatos és hegesztő szakemberek, ezért nálunk a szükséges 32 hegesztőből csak öt helyi van. Az összes többit béreljük – mondta Stengl Attila, a Demag Mobile Cranes Gépgyártó Kft. gyárvezetője.

Pécsett egyébként komoly hiány van ácsokból, bádogosokból, épület- és szerkezetlakatosokból, de hiányszakmának számít a gépforgácsoló, hegesztő, ipari gépész, kertész, kőműves, hidegburkoló, szociális gondozó, ápoló és a villanyszerelő is.


[frame] Neten is figyelmeztetnek

A kamara nemsokára külön témakört szentel a pályaválasztásnak, addig ezen az oldalon különböző információkat osztanak meg a hiányszakmákról, de azokról az iskolákról is, ahol ezeket ki is tanulhatják a diákok Pécsett vagy a környéken. Emellett hasznos tanácsokkal, ösztöndíj lehetőségekkel látják el a fiatalokat. [/frame]  

 

 

Hirdetés