Liverpool elbújhat Pécs mellett

A jól ismert pécsi sztárbandák mellett a városban rengeteg olyan kezdő, fiatal, vagy csak simán ismeretlen együttes van, amelyeket jó ismerni és jó elkapni élőben, Pécs klubjaiban. A pécsi Liverpool-sorozatunk legújabb darabjában újfent ilyen zenekarokat mutatunk be.

hirdetés

Kipu

Eddig valamiért mindig kimaradt sorozatunkból a Kipu, pedig közel sem egy fiatal és ismeretlen bandáról van szó. A 2006-ban alapított banda a pécsi alternatív rock utánpótlás egyik legjobbja, azért is, mert a tipikus kispálos és „ipszilonos” vonalat mára már el is hagyták.

Messze jutottak a Lovasi András stúdiójában 2009-ben felvett első háromdalos maxijuktól, de legújabb nagylemezük (melynek címe Hibás) a 2012-es „…és medvévé változott” című anyagukra is köröket ver.

Kemény, koszos, lendületes, megjegyezhető és megjegyzendő igazi rockdalokkal van tele az új lemez, amit mindenkinek hallania kell, lehetőleg élőben.

Sirens Chant

A Sirens Chant 2012-ben született meg, sok tagcsere és jelentős szünetek után tavaly jelentkeztek bemutatkozó kislemezükkel, a Tabula Rasával, melyről a hazai rocksajtó ódákat zengett.

A post-hardcore, post-metal, post-rock vonal Pécsett nem is igazán megy, ezért nagyszerű, hogy van a városban egy olyan banda, akik ezt a sötét, kemény, szenvedélyes, mély és súlyos atmoszférával megáldott rétegzenét ilyen profin csinálják. Sajnos Pécsett sok helyen nem tudnak fellépni a srácok, de aki egyszer elkapja őket valahol, annak garantáltan leszakítják a fejét. Addig is a kislemez itt elérhető, teljesen ingyen!

The Four Keys

Tavaly jelent meg a nagyon fiatal hosszúhetényi srácokból verődött The Four Keys első kislemeze, amin dallamos, izmos, de mégis könnyed gördeszkázós punk dalok sorjáznak.

Nagy szabadságvágy, napfény, lázadás és önfeledtség árad a kislemezből, színtiszta energiabomba az egész, és becsülendő, hogy ebben a népszerű műfajban magyarul énekelnek a fiúk. Reméljük, hogy lesz folytatása!

ZUD

A négytagú ZUD-ra rá lehet mondani, hogy metál, de azért nem a megszokott metál ez. Persze, irdatlanul szaggató riffek, nagyívű dallamok, vaskos dobolás és hörgő-morgó „ének” az van itt bőven, de érdekessé a sötét, komor elektronika teszi a 2012-es első nagylemezüket, és az azt követő kislemezt.

Indusztriális zúzás vegyül itt némi germán EBM (Electronic Body Music) és trance-motívummal, kifejezetten érdekes hibrid, noha egyáltalán nem a széplelkek és rádióslágerek szerelmeseinek zenéje.

Ha valakinek nem lenne világos, hogy a ZUD mit is akar, íme egy idézet a Facebook-oldalukról:

“A ZUD egy lehetséges jövőkép mögé tekint be. Alapvető kérdése, hogy merre tart az emberiség, és a technikai fejlődés mellett meddig ember az ember? Az alapvető téma a „Gép születésére” épül, mikor az emberi lélek lehetőséget kap arra, hogy új formában létezzen. Próbálunk válaszokat keresni arra, hogy mi történne, hogy mi fog történni az ember lelkében és ez miként érinti az emberiséget. Vajon a Föld legkegyetlenebb faja milyen eszközöket választ a környezete átalakítására, ha hús és csontok helyett acél és szilícium formájában létezik?”