Lóra pattanhat a gyerek

Egyre többen gondolják úgy, hogy az egyszerű táborok helyett tematikus nyári lehetőséget választanak gyermeküknek a nyári szünidőben. A lovas táborok is egyre népszerűbbek országszerte, s környékünkön is akad lehetőség. Mohácson például egész nyáron fogadják a gyerekeket, hetente több tucatnyian pattanhatnak lóra.

hirdetés

A nyomott árak, a kellemes szabadidős foglalkozások, nem utolsósorban a rendszeres mozgás miatt egyre több szülő dönt úgy, hogy lovas táborba küldi gyermekét. – A lovaglás jótékony hatásai közismertek, hiszen fizikai, pszichológiai és szociális oldalról is közelíthetünk felé – magyarázza Geishauer Sándor, a Mohácsi Lovasklub Kft. ügyvezetője, aki már lassan két évtizede foglalkozik lovas táboroztatással.

Mint mondta, fizikailag megerősödik az, aki lovagol; javul az egyensúlyérzéke, javul a tartása. Általában egy lovaglással töltött órával kiváltható egy-egy gerinctorna és a testerősítő gyakorlatok is. Méghozzá úgy, hogy nem is figyel a gyerek arra, hogy dolgoztatja az izmait.

– Emellett lelkileg is hatalmas erőt ad a fiataloknak, hogy kimozdulnak a négy fal közül, a természetben vannak, állatokkal foglalkozhatnak. A tény maga, hogy egy ilyen hatalmas állattal összhangban tudunk lenni, olyan sikerélményt ad, mely növeli az önbizalmat, elvonja a figyelmet a napi gondokról, mert lehetetlen lovaglás közben nem a lóra koncentrálni – mondja a szakember.

Geishauer lassan két évtizede táboroztat

Szociális hatásai sem elhanyagolhatóak a lovaglásnak. Az ember az állat nyergében töltött idő után nyitottabbá válik, ami már aznap érezhető, hisz elmesélik a gyerekek élményeiket a környezetüknek. Türelmességre is tanít, mert a lovaglás nem megy egyik napról a másikra. A ló nem mindig érti, hogy egyértelműen mit szeretnénk tőle, ezért amíg a ló és lovasa egymásra hangolódik, közben megtanulnak odafigyelni a másikra.

Geishauer Sándor azt mondja, a náluk táborozó gyerekek jó része visszatérő, s van, aki már évek óta eltölt egy-egy hetet a lovardában. A Duna-parti város környékén ugyanis komoly lovarda, fedett és szabadtéri lovaglóterep és hozzá tartozó apartmanok várják a gyerekeket; ráadásul a létesítmény is éppen most újult meg.

– A teljesen kezdőktől és az egészen kicsiktől a jó ideje lovaglókig minden gyereket várunk, hiszen van pónink és díjugratásra alkalmas állatunk is. Mindenki a saját képességeinek megfelelően tud így szórakozni – véli az ügyvezető.

Az árak tekintetében a mohácsi lovas tábor az egyik legversenyképesebb a régióban, hiszen a tulajdonosok igyekeztek olyan tarifát kialakítani, ami bármelyik család számára megfizethető. – Az ötnapos napközi 25, az öt éjszakás, bentlakásos tábor 32 ezer forintba kerül. Utóbbiban napi öt étkezés is benne van. A lovaglás mellett pedig temérdek játék – egyebek mellett csocsó és pingpong – áll a jelentkezők rendelkezésére – sorolja Geishauer.

A tábor hetente tizenhat bentlakásos és tucatnyi napközis befogadására alkalmas. Jelentkezni a geishauer@freemail.hu e-mail címen és a 06-20/390-2850-es telefonszámon lehet.