Lövöldöznek Pécs határában

Hangos fegyverropogás törte meg a csendet a hétvégén egy Pécs határában található homokbányában. Stábunk a hír hallatán egyből az eldördülő lövések felé vette az irányt. Pánikra azonban semmi ok, a lövöldözésben senki nem sérült meg. Az igazság az, hogy még csak bűncselekmény sem történt, a lövések ugyanis a pécsi Élménylövészet lőterén dördültek el.

hirdetés

Bizonyára sokan nem voltak tisztában a ténnyel, miszerint Pécsnek nemcsak sportlövészettel vagy épp vadászattal foglalkozó egyesülete van, hanem egy olyan úgynevezett élménylövészete is, ahol – egy bizonyos összegért cserébe – kedvünkre szórhatjuk az éles lőszert a céltáblák szívébe.

Éles lőszerrel csak itt lehet tüzelni
Éles lőszerrel csak itt lehet tüzelni

Ahhoz azonban, hogy megsorozzuk a mozdulatlan célt, át kell esnünk egy részletes eligazításon, hisz nem lehet csak úgy megragadni egy stukkert, aztán puttyogtatni a semmibe. Kovács Tibor, az Élménylövészet vezetője bemutatta a helyes fegyverfogást, a fegyverek megtöltésének folyamatát, a megfelelő lőállást, és végigvezetett minket a céllövészet lépésein is. Ez a körültekintő előkészítés és balesetvédelmi előadás a kulcs ahhoz, hogy az 1999 óta üzemelő Élménylövészet lőterén még egyetlen baleset sem történt.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=Luw7syCNoOc” width=”670″]

Ezután viszont már jöhet az éleslövészet, ki lehet szépen sétálni a lővonalhoz, célozni és tüzelni, ameddig a csövön kifér. De mégis milyen fegyvereket használhatunk a lőtéren? Az arzenál közel 50 fegyvere közül mindenképp érdemes megemlíteni azt a Walther PP-t, amivel James Bond is irtja a rosszfiúkat, de pusztíthatunk a Terminátorban látott – Kovács szavaival élve a „folyósótisztító” – sörétespuskával, és kipróbálhatjuk Piszkos Harry Magnumját is. A fegyvereket egyébként nem a helyszínen tárolják, hanem a városban, páncélszekrényekben, riasztóval védve, hisz nagyon komoly rendőrségi előírásoknak és ellenőrzéseknek kell megfelelniük.

A lőtér rendelkezik egy rövid pályával, ahol szituációs lőgyakorlatokat lehet végezni, de van itt 25, 50, és 100 méteres belövőpálya is, melyek akár sportlövészeti eseményeknek is helyet adhatnak.

Nem lehet elég korán kezdeni
Nem lehet elég korán kezdeni

De azon túl, hogy olyan fegyvereket próbálhatunk ki, amiket csak moziban láttunk, mitől lehet vérpezsdítő élmény az éleslövészet? Kovács elmondása szerint a lövészet új kihívásokat, új élethelyzeteket tud nyújtani, olyan szituációkat, amikben az emberek jobban megismerhetik barátaikat, kollégáikat, és saját magukat is.

A lövészet közösségi élmény, épp ezért csapatépítési tréningekhez is ajánlott, hiszen felszínre hozza a résztvevők jó, illetve fejlesztésre szoruló képességeit. Ahogy pedig elsül az ember kezében egy Smith & Wesson pisztoly, az nem csupán izgalmas és adrenalinpumpáló élmény, hanem kihívás is – hiszen jól célozni nem könnyű. Aki viszont rááll a folyamatra és koncentrál, az jelentős sikerélménnyel távozhat a lőtérről.