Majdnem ilyen lett Pécs belvárosa

Bemutatjuk, hogyan képzelték Pécs belvárosát az 1970-es évek építészei. A tervezői ábrándok ugyan nem valósultak meg, de álmodozni még ma is lehet egy olyan városközpont iránt, amelyet az itt látható lenyűgöző tervek inspiráltak.

hirdetés

Az 1970-es években Pécs belvárosa – pontosabban a Bajcsy-Zsilinszky utca kiterjedt övezete – majdnem teljesen megváltozott. A korabeli városfejlesztési tervpályázatokra beérkezett látványos és fantáziadús pályaműveket elnézve egy olyan teljesen átalakult, megváltozott Pécs képe tárul a szemünk elé, amelyből ugyan semmi nem lett, de így legalább most mindenki saját maga képzelheti el, hogy miként nézhetett volna ki a város centruma, ha ezek a bámulatos tervek megvalósultak volna.

városterv5
Híd az Árkád és a Centrum között? Szeretjük!

A város főépítésze, Csaba Ders által készített városépítészeti tervpályázati kiírásból kiderül, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utca építészeti karaktere az elmúlt évszázad során rendkívül sokat változott, sok-sok elképzelés és tervezői vízió mentén.

városterv4
Római kori kiállítás az IH-ban?

A környék útjain a forgalom csak a második világháború után erősödött meg, hiszen ekkor kezdett fejlődni Kertváros, amelynek irányában ekkor sokan közlekedtek az új utaknak köszönhetően a belvárost ügyesen megkerülve. Az újonnan kialakult forgalom pedig az Alsómalom utcára sűrűsödött, ezzel gyakorlatilag a Bajcsy-Zsilinszky utca elvesztette funkcióját és – ahogy Csaba Ders írja – „városszerkezetileg légüres térbe került”.

városterv3
Képzeljük el a belvárost, ha már nem valósultak meg a tervek

A ’70-es években Pécs komolyan megindult a fejlődés útján, az akkori városvezetés pedig elkezdett a belváros kibővítésének és felvirágoztatásának gondolatával játszadozni.

városterv2
Bisztrók, éttermek, kávézók mindenütt

A centrum déli irányú kiterjesztésére és átalakítására ki is írtak egy tervpályázatot, a beérkezett művek pedig egy olyan belvárost vizionáltak, amitől ma is eláll a szavunk.

városterv1
Az Árkád helyén mindenki monumentális épületet látott volna szívesen

A tervek a Nagy Lajos király útja, a Szabadság út, a Rákóczi út és az Alsómalom út tengelyén képzelték el a kifejezetten közigazgatási és kulturális városközpontnak megálmodott negyedet, amely ugyan a történelmi belvárostól elvonta volna kissé a figyelmet, viszont cserébe egy csomó szolgáltatás lett volna elérhető a pécsiek számára, amelyeket ma is sokan szívesen látnának a Centrum parkoló és a kihalt Ifjúsági Ház helyén.

Mert gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha ma egy olyan belvárosban csatangolhatnánk, ahol az Árkád helyén mozi, konferencia- és kultúrközpont, cukrászda, vagy csak szép irodaházak állnának, ha a felújított Ifjúsági Ház mellé művészeti központ épült volna. De a Centrum helyén hotelt és éttermet, vagy kultúrközpontot építeni se rossz ötlet, és például az is díjazandó, hogy a Kereskedők Házában lett volna egy művész mozi, és folytathatnánk napestig a remek, de meg nem valósult terveket.